Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Ayak başparmağını eline diktiler

Türkiye’de iş kazasının kapısını çaldığı binlerce kişiden biri Recep Kaya. Üç yıl önce bir gece vardiyasında sol elinin başparmağını makineye kaptırdı ve parmağı kökünden koptu. İki defa dikilmeye çalışılsa da çabalar sonuç vermedi ve başparmağı yerini koca bir boşluğa bıraktı.

Ayak başparmağını eline diktiler

Temel ihtiyaçlarında başkasına bağımlı olmanın yanında,  yeri geldiğinde ‘kızının ayakkabısının bağcıklarını bağlayamamak’ bile Kaya’yı depresyona soktu.

Kaya’nın hayatı ise Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar’a başvurmasıyla değişti.  Prof. Yazar 2014 yılında Kaya’nın kasığından eksik parmağa doku canlandırması yaptı, boşluğu kendi dokuları ile doldurdu.

9 ay sonra da 7 saat süren ameliyatla ayak parmağından ikinci parmağı sol eline başparmak olarak nakletti.

Prof. Yazar, ‘ileri derecede sofistike’ dediği 7 saatlik ameliyatı ekibiyle birlikte gerçekleştirdi ve Recep Kaya’nın sağ ayağının ikinci parmağını, sol elinin başparmağı olarak tüm fonksiyonları ile nakletti.

Uzun süren ve oldukça komplike olan bu operasyonlar için genellikle ameliyatlara iki ekip giriyor. Birinci ekip mikro cerrahi yöntemlerini kullanarak nakledilecek olan ayak parmağını hazırlıyor, aynı anda diğer ekip, ayak parmaklarının aktarılacağı elde; damarları sinirleri, tendonları ve kemiği hazırlıyor. Daha sonra eldeki ve aktarılan parmaktaki kemik ve tendonlar tespit ediliyor.

Kalem bile tutuyor!

Ameliyatının üstünden bir yıl geçen Recep Kaya’nın bugün başparmağının bütün fonksiyonlarının çok mutlu edici düzeyde olduğunu belirten Prof. Dr. Şükrü Yazar, Recep Kaya’nın yeni parmağıyla gerek ince gerek kaba motor becerilerini başarıyla yerine getirebildiğini, tam anlamıyla bir başparmak işlevi görür hale geldiğini söyledi.