Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Sponsorluk ve Engelli Sporları

Sponsorluk ve Engelli Sporları

Yavuz Kocaömer’in yazısı…
Ülkemizde spor federasyonlarının özerk yapıya kavuşmasının…

Ülkemizde spor federasyonlarının özerk yapıya kavuşmasının üzerinden 6 sene geçmesine rağmen özellikle engelli sporları konusunda sponsorluk yönünden bir gelişme sağlanamadı. Bunda engelliler sporunun ülkemizde tanınmayışı, birçok kurum ve kuruluş tarafından ciddiye alınmayışının da önemli bir rolü var. Bir süre sonra yasa gereği Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tüm federasyonlara olduğu gibi, engelli spor federasyonlarına da verdiği maddi desteği azaltmak mecburiyetinde kalınca, engelliler sporunun geleceğinin ne olacağı da düşünülmek zorunda.

Şuanda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü kendi bütçesinin yetmediği yerde Spor Toto’yu devreye sokarak engelliler sporuna destek olmakta. Ancak bunun böyle gitmesinin de, her şeyi devletten beklemeyi de hiçbir engelli spor federasyonunun içine sindirmemesi gerekir.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinde zorlanan engelli spor federasyonları bütçelerinin yetersizliği nedeniyle gerekli tanıtım programlarını da yapamadığı için iş dünyasından da destek bulmakta zorlanıyorlar.

Havuz oluşturulmalı

Batı’daki örneklerde; o ülkelerin büyük kuruluşları, ilgili spor bakanlıklarının, hatta Cumhurbaşkanlarının (Almanya örneğinde olduğu gibi) devreye girmesiyle engelliler sporuna büyük destek veriyorlar. Eğer bir gün İstanbul’da Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları düzenlemek istiyorsak, bunun yolunun Engelli Sporlarından geçeceğini unutmamamız gerekir.

Akla gelen bir çözüm de, İşitme, Bedensel, Görme ve Zihinsel Engelliler Spor Federasyonları’nın bir havuz oluşturarak, tanıtım ve sponsor bulma programını birlikte yürütmeleridir. Burada da engel gruplarına göre spor etkinliklerinin yapılabilmesi için gerekli araç gereç ve malzemenin ağırlıklı ortalaması alınabilir ve havuzdan dört federasyona destek sağlanabilir. Böyle bir programın hayata geçirilmesi için de Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün ilgili birimlerinin konu ile ilgili önderlik etmesi gerektiğinin de altını çizmek isteriz.

Milliyet – Yavuz Kocaömer

Bir yanıt yazın