Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Dil ve konuşma terapistleri; ses ve konuşma bozukluklarının önlenmesinde, tanılanmasında ve tedavisinde görev yapan uzman kişilerdir. Dil, istek ve gereksinimleri karşılayabilmek, sağlıklı bir iletişim kurabilmek için kullanılan kodları kapsamaktadır. Terapistler dilin işlevsel olarak kullanılması, potansiyelinin ortaya çıkarılması, sorun ve bozuklukların önlenmesi ve tedavisinde görev almaktadır.
Dil ve konuşma terapisi seanslarında bireylerin dil ve konuşma performanslarını etkileyen bozuklukların tedavi edilmesi amaçlanmaktadır. Konuşma gecikmesi, özgül dil bozukluğu, afazi gibi problemler dille; hızlı bozuk konuşma, artikülasyon bozukluğu ve kekemelik gibi problemler ise konuşma ile ilgilidir. Dil ve konuşma terapisi seansları, her iki kategorideki konuşma bozuklarının tedavisini kapsamaktadır.

Dil ve Konuşma Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Dil ve konuşma bozuklukları daha çok çocukluk döneminde fark edilmektedir. Travmalara, cerrahi müdahalelere ve yaşlılığa bağlı olarak sonradan görülme ihtimali de bulunmaktadır. Ebeveynler, çocuklarının dil ve konuşma beceri yeteneklerinin yaşıtlarına kıyasla daha geride olduğunu düşünüyor ise zaman kaybetmeden dil ve konuşma terapistine başvurmalıdır. Dil ve konuşma terapisti tarafından yapılan değerlendirmenin ardından terapi sürecinin gerekliliğine karar verilir.

Dil ve Konuşma Terapisi Seanslarında Neler Yapılır?

Dil ve konuşma becerilerinin gelişimi her yaş grubu için farklıdır. Terapist, danışanın yaşadığı problemi değerlendirdikten sonra tanılayarak ilk adımı atar. Ardından dil ve konuşma bozukluğunun ortadan kaldırılması için terapi programı hazırlanır. Yaşanılan probleme ve şiddetine bağlı olarak temel amaç ve alt amaçlar oluşturulur.
Dil ve konuşma terapistlerinin seanslar sırasında yardımcı oldukları konular aşağıdaki gibidir:
• Dil Bozuklukları: Bu kategori, ifade etme ve kavrama bozuklukları olarak ikiye ayrılmaktadır. İfade etme bozuklukları, bireyin kelimeleri düzgün bir sıralamaya koyarak ifade edememesini kapsamaktadır. Kavrama bozuklukları ise söylenen, duyulan ifadelerin anlama ve işlenmesinde yaşanan problemlerdir.
• Akıcı Konuşma: Kekemelikte yaşanan problemler bu kategoride yer almaktadır. Terapistler seanslar sırasında kekeleme, duraksama, akıcı konuşamama gibi problemlerin giderilmesi için yöntemler kullanmaktadır.
• Telaffuz Sorunları: Hece veya kelimelerin yanlış şekilde telaffuz edilmesine rağmen dinleyiciler tarafından çoğunlukla algılanabildiği problemlerdir.
• Afazi: Beynin dil ve konuşma görevini yürüten bölümünün tamamı veya bir kısmının  hasar görmesi sonucu ortaya çıkan dil ve konuşma bozukluğudur. Felç ve kafa travması afazinin genellikle ana nedenidir. Afazili hastalarda da apraksi görülebilmektedir. Konuşmada gerilik görülen afazili hastalarda dilin hangi mekanizmasında problem  olduğu belirlenip, çalışma programı oluşturulur.
• Apraksi :  Apraksi, istemli konuşmanın üretiminde  beyinden gelen direktifin konuşma kaslarına doğru şekilde aktarılmaması sonucu  oluşan konuşma bozukluğudur. Apraksi  görülen çocuklar ne demek istediklerini bilseler dahi ifade etmede zorluk yaşarlar. Aynı zamanda ses, hece ve kelimelerin doğru üretimini ve konuşma anlaşılırlığını  önemli derecede etkilemektedir.
• Otizm: Otizm genellikle yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinin normal  fonksiyonunu etkileyen  nörogelişimsel bir bozukluktur. Otizmli çocukların dil, konuşma ve iletişim becerilerinde gerilik görülmektedir. Dil ve konuşma terapisine başlamadan önce otizmli çocukların detaylı değerlendirmesi alınır ve  dokunsal, işitsel ve görsel uyaranlar  ile tedaviye başlanır ve konuşma mekanizması geliştirilir. İleri seviye otizmli çocukların dil gelişim düzeyi belirlenip bir üst seviyeye çıkarılması amaçlanmaktadır. Tedavinin içeriğinde yine konuşma mekanizmasını geliştirmek için çeşitli işitsel, görsel ve dokunsal uyaranlar ve bu uyaranları destekleyen  çeşitli materyaller kullanılmaktadır.

İRE Dil Konuşma Merkezi’nde Dil ve Konuşma Terapisi

Özellikle çocukluk dönemlerinde kendini gösteren dil ve konuşma bozuklukları, bireyin iletişim problemleri yaşamasına neden olmaktadır. İnsanlar tarafından anlaşılmayan ve bu konu yüzünden dışlanma gibi olumsuz durumlarla karşılaşan bireyde özgüvensizlik gibi problemler de ortaya çıkabilmektedir.

2011 yılında Ümmühan Erkoç tarafından kurulan İRE Dil Konuşma Merkezi, profesyonel kadrosu ile her yaş grubundan danışana dil ve konuşma terapisti hizmeti vermektedir. Northeastern Üniversitesi’nde Konuşma – Dil Patolojisi üzerine yüksek lisans eğitimi tamamlayan Ümmühan Erkoç, New York’da 1 yıl yasal olaral çalışmıştır. New York’da çalışma izni bulunmaktadır. 2011 yılında İstanbul’da kurduğu İRE DİL KONUŞMA MERKEZİ’nde Amerikan standartlarına uygun nitelikli terapi hizmetini sunmayı amaçlamıştır. Halen aynı yerde dünyanın birçok yerinden gelen hastaya hizmet vermektedir.