Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
MS hastası Sevim Kızılçukur’un hayatı 6 günlük gecikme nedeniyle felç oldu.

MS hastası kaıİzmir’de MS (Mulitpl Skleroz) hastalığına 6 sene önce yakalanan bir çocuk annesi 34 yaşındaki Sevim Kızılçukur, eşi ile birlikte oyuncak dükkanı işletiyordu. Hastalık süresince, çeşitli ataklar yaşayan genç kadının gözünde geçici körlük meydana geliyordu. Hastanede yapılan tedavi sonrası görme yetisini tekrar kazanan genç kadın, 19 ay önce 4. atağını yaşadı.

Maddi manevi yıkım

Bu sırada eşiyle birlikte oyuncak satmak için şehir dışına çıkan ve hastaneye gitmesi gerekirken gidemeyen genç kadın fenalaştı. Hastaneye kaldırılan Kızılçukur, 22 gün yoğun bakımda kaldı. Bu sürede gözü için artık yapılacak hiçbir şey yoktu. Kızılçukur’un sol gözü tamamen kör oldu. 142 bin lira tutan hastane masraflarının 22 bin lirasını kendisi karşılamak zorunda kalan genç kadının maddi ve manevi bitişi hızlandı. Elindeki her şeyi kaybettiğini söyleyen Kızılçukur, “Bankadan kredi çekerek ticari araba almıştık, bankaya ödeme yapılmayınca araba kapatıldı. Eğer hastaneye hemen gitseydim tüm bunları yaşamayacaktım ama ekmek parası için çalışmam gerekiyordu. Hata yapmışım, geç gitmenin bedelini ödüyorum” diye konuştu. Geçen 19 aylık sürede tedavi ve ilaç alamadığını ifade eden Kızılçukur’un sağ gözünde görme oranı da yüzde 50 azaldı. Sağ gözünü de kaybetme tehdidiyle karşı karşıya kalan talihsiz kadın, Bağ-Kur’a olan 2 bin 500 liralık borcu nedeniyle tedavi olamıyor, yeşil kart çıkaramıyor, sadece bekliyor.

Değil ilaç masrafları, evinin kirasını bile ödeyemediğini kaydeden Kızılçukur şöyle konuştu: “Evimin kirası 400 lira, ilaçların aylık bedeli 2 sene önce 4 bin 300 liraydı. Aylardır kira ödeyemezken, ilaçlarımı nasıl alayım. Bankayla taahhüdü bozduğum için aranıyorum. Polis gelip beni alacak diye evde duramıyorum. Geçen sene evime icra geldi, ne var ne yoksa götürdü. Artık dayanacak halim kalmadı.”

Doktorların hastalığın daha fazla ilerlememesi için üzülüp sıkılmamasını öğütlediğini ancak bunun mümkün olmadığını söyleyen Kızılçukur, hastalığın ileriki aşamalarında belden aşağısının tutmayacağını söyledi. Sevim Kızılçukur’un 11 yaşındaki kızı Çağla ise yetkililerden annesine yardım etmelerini istedi.