2019 Yılında Engelli Maaşları Ve 65 Yaş Aylığı Ne Kadar Olacak?

Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

2019 senesinin gelmesiyle yaşlılık maaşı ve engelli maaşı alanlar bu ay ne kadar maaş alacak ?
Ocak ayında milyonlarca vatandaşın geliri artacak. Yapılacak zamlar kapsamında 2019 yılı engelli ve yaşlı maaşlarının da belli olduğu ifade edildi. Bu bağlamda 2019’da emekliye, memura, yaşlıya, engelliye ve evde yakınına bakana daha fazla ödeme yapılacak.

2019 yılı çok kârlı başlıyor. Ocak’ta milyonların geliri artacak. Emekliye, memura, yaşlıya, engelliye ve evde yakınına bakana daha fazla ödeme yapılacak.

YAŞLI: Halen 581 bin kişiye ödenen 543,25 lira tutarındaki 65 yaş aylığı Ocak’ta zamlanacak. Takvim Gazetesinin aktardıklarına göre tahminlere göre, maaş 603,82 ya da 606,21 liraya çıkabilecek. Ayrıca bu ödemeden yararlanmada gelir sınırı arttı. Kişinin kendisinin ve eşinin gelir toplamı 967,26 liranın altındaysa bu maaş alınabiliyordu. Şimdi bin 219 liraya liraya çıktı.

ENGELLİ AYLIKLARI

ENGELLİ:

Yüzde 40-60 engeli olanlara 433,68, yüzde 70 ve üzeri engeli olanlara 650,51 lira ödeniyor.

Ocak’ta aylığın tutarı tahminlere göre,

YENİ RAKAMLAR

Yüzde 40-60 engeli olanlarda 482,04-483,94,
Yüzde 70 ve üstü engeli olanlarda 723,04-725,90 liraya yükselecek. Bu maaş için kişi başı gelir sınırı da 483,63 liradan 609,67 liraya çıktı.

EVDE BAKIM AYLIĞI: Bin 179 lira olan bu aylık da Ocak’ta tahminlere göre bin 310-bin 315 liraya çıkabilecek. Bu ücreti almak için kişi başına gelir sınırı 967,27 liradan, bin 219 lira 34 kuruşa yükseldi.

ÇALIŞANLARA AGİ FARKI

ASGARİ ÜCRET: 1 Ocak’tan itibaren asgari ücret yüzde 26.05 zamlı olarak uygulanacak. Asgari ücret çocuk sayısına ve eş durumuna göre 2 bin 20 ile 2 bin 155 lira arasında uygulanacak. Maaşlarını çalışarak alan asgari ücretliler, zammı ay sonunda cebine koyacak.

AGİ: Asgari ücretle birlikte tüm çalışanlara her ay maaşlarıyla birlikte ödenen Asgari Geçim İndirimi (AGİ) tutarları da yükseldi. Çalışanlara 152,21 ile 258,76 lira arasında ödenen AGİ, 191,88 ile 326,20 lira aralığına çıktı.

İŞSİZLİK MAAŞI: İşsiz kalanlara verilen maaşta en düşük ve en yüksek tutarlar da asgari ücret zammıyla arttı.

En düşük işsizlik maaşı 805,63 liradan bin 15 lira 59 kuruşa, en yükseği de bin 611 lira 28 kuruştan 2 bin 31 lira 19 kuruşa çıkıyor. Yani 2019’da 209,96 ile 419,91 lira arasında artış yansıtılıyor.

65 Yaş Aylığı – Sosyal güvencesi olmayan veya alma sürecinde bulunmayan 65 yaş üstü vatandaşlara devlet yaşlılık maaşı veriyor. Yaşlılık maaşı almanın yolu kolaylaştırıldı. Yaşlılık maaşı almaya aday olan kişi daha önce ailesi ile beraber değerlendiriliyordu. Yeni düzenleme ile artık kişiler çocukları ile beraber değil sadece kendisi ve varsa eşi ile değerlendirilecek. 65 yaş aylığı alabilmek için 3 temel şart var.

65 yaşını doldurmuş muhtaç kişilere yaşlı aylığı bağlanırken, hane içindeki kişi başına gelirin net asgari ücretin 3’te 1’inden az olması koşulu aranıyordu. Oğlu ve çocuklarıyla yaşayan bir kişinin geliri hesaplanırken, hanenin toplam gelir ve serveti hanedeki kişi sayısına bölünüyordu. Çocuklardan biri işe girdiğinde veya evlendiğinde kişi başına gelir arttığında 65 yaş aylığının kesilmesi söz konusu olabiliyordu.

65 yaş aylığı devletimizin sosyal sorumluluk kapsamındaki yardımları her alanda devam etmektedir. Bu yardımların veya projelerin neler olduğuna yeri geldiği zaman değinmiştik. Bu yazımızda da 65 yaş üstü yaşlı vatandaşlara ne gibi yardımların yapılacağına değineceğiz. 65 yaş aylığı ülkemizde uygulanan en eski sosyal yardımlardan biri. Yaşlılarımızın yoksulluğa düşmesinin engellenmesi ve temel ihtiyaçlarını kimseye muhtaç olmadan karşılayabilmeleri esasına dayanan 65 yaş aylığının alınabilmesi için bazı koşullar var.

Muhtaçlık sınırı 423,58 TL’den az gelire sahip olan 65 yaşını dolduran kişiler Muhtaçlık Belgesi ile birlikte SGK kurumlarına başvuruda bulunarak gerekli incelemelerin ardından yaşlılık maaşlarını alabilirler. SSK/SGK 65 yaş aylığı sorgulama işleminizi Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün İnternet adresinden yapabilirsiniz. Yaşlılık Aylığı ile ilgili SGK’dan alınan bilgiler şöyle:

3 ayda bir alınan yaşlılık maaşı (65 Yaş Aylığı) yeni yılda yapılan zamlar ile birlikte ne kadar olacak?

Evde bakım parası almak için kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısının geliri bu kişi sayısına bölünür .Kişi başına düşen gelir net asgari ücretin 2/3 ünden fazla olmamalıdır. Kişi başına düşen gelir 01.01.2019 – 31.12.2020 arası (asgari ücret yıllık belirlenir ) 2/3 ünden fazla olmamalıdır. Bu hesaplamada asgari ücretin agi öncesi netine göre hesaplanmıştır. Hane halkının net geliri toplanır hane halkı sayısına bölünür.

Yüzde 40-69 arası engelli raporu bulunanlara, yüzde 70 ve üstü engelli raporu bulunanlara ne kadar ödeme yapılacağı merak ediliyor..

Yeni düzenlemeyle, sadece 65 yaş aylığı bağlanacak kişi ile varsa onun eşinin gelir ve servetine bakılacak. İkisinin kişi başına aylık geliri 483 liranın altında ise aylık bağlanacak. Çocukları ve torunlarının gelirleri, hesaplamaya dahil edilmeyecek.

Halen yüzde 40-60 engeli olanlara 433,68 lira ödenirken, bu para yüzde 11.15’lik artış tahminine göre 482,06 liraya çıkacak. Yüzde 70 ve engeli olanlara verilen 650,51 liralık aylık ödeme de 723,10 liraya yükselecek. Engelli aylıkları bağlanırken, hane içinde kişi başına düşen gelire bakılıyor. Aynı evde yaşayan herkesin gelirlerine bakılarak kişi başı gelir 483,63 liranın altındaysa maaş bağlanıyor. Engelli maaşından yararlanmak için aranan kişi başı gelir sınırı da Ocak’ta yükselecek..

Evde engelli ve yaşlı yakınına bakanlara verilen maaş Ocak ayında zamlanacak.

Önceki uygulamada, 65 yaş aylığı almakta olan bir kişi yüzde 70 ve üzeri engelli raporu aldığında, yaşlı aylığı “Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli aylığına” dönüştürülüyordu.

Yüzde 70 ve üzeri engeli bulunan yaşlılar, 65 yaş aylığı alanlar için getirilen kişi başına gelir kolaylığının dışında bırakıldı. Bir kişi hem 65 yaş üzerinde, hem de yüzde 70 ve üzerinde engelli ise eskiden olduğu gibi hane içindeki kişi başına gelir koşuluna bakılacak. Sadece eşi ve kendisinin gelirleri belirlenen miktarın altında kalsa bile birlikte yaşadığı çocukları hesaba katıldığında kişi başına geliri belirlenen miktarı aşanların alacağı aylık merak konusu.

Yüzde 40-69 engelli raporuna sahip kişiler ise 65 yaşını doldurduklarında belirlenen miktardaki engelli aylığı yerine belirlenen miktardaki “yaşlı” aylığı almaya başlayacak.

65 yaşını doldurmadan önce yüzde 40-69 arası engelli aylığı bağlanmış olanlar, aylıkları herhangi bir sebeple durdurulmuş veya kesilmişse, 65 yaşını doldurduktan sonra tekrar yüzde 40-69 engelli raporu ile aylık başvurusunda bulunabilecekler.

65 yaş aylığı ve engelli aylığı alanların bir yıl boyunca aylıklarını almamaları durumunda aylıkları kesiliyordu. Yönetmelik değişikliğiyle bu süre 10 aya indirildi. On ay boyunca bankaya yatırılan 65 yaş ve engelli aylığını almayanların ödemeleri durdurulacak.

Kişi başına gelir hesaplanırken çeşitli gelirlerin yanı sıra banka mevduatına da bakılıyordu. Yönetmelik değişikliğiyle, faizsiz banka olarak bilinen katılım bankalarındaki tasarruflar da hesaplama kapsamına alındı.

Engelli aylığı bağlanırken, aylığa hak kazanma durumları uygun olanların muhtaçlığı, hanenin gelir, servet ve harcamaları esas alınarak tespit ediliyor. Harcamalar, toplam gelirlerden fazla ise aradaki fark da gelire ekleniyor. 65 yaş aylığında ise sadece aylık bağlanacak kişi ile eşinin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınıyor.

Hanenin gelir durumu nasıl hesaplanıyor?

– Aylık net maaş, ücret, nafaka ve diğer gelirlerin yıllık tutarının aylık ortalaması.

– İkamet edilen haricindeki konutların rayiç bedelinin 240’ta biri ve aylık kira getirisinin toplamı (Kira getirisi yoksa konutların rayiç bedelinin 120’de biri).

– Dükkanlar için rayiç bedelin 240’ta biri ve aylık kira getirisinin toplamı (Kira getirisi yoksa rayiç bedelinin 120’de biri).

– Depo, arsa, arazi, tarlanın rayiç bedelinin 240’ta biri ve getirilerinin toplamı.

– Binek aracının rayiç bedelinin 120’de biri.

– Hanenin banka mevduatı gibi menkul serveti için faiz oranına göre hesaplanacak aylık getirisinin iki katı tutarı.

– Vergi indiriminden faydalanılarak alınan engelli adına kayıtlı aracın vergisiz tutarının 120’de biri.

4/a Hizmet Akdi ile Çalışanlar
Yaşlılık Aylığı

Yaşlılık aylığı, çalışma hayatının normal olarak sonlanması sonucunda belli şartların yerine getirilmesi sonucu bağlanan aylıktır.

Yaşlılık Aylığı Bağlanmasının Koşulları Nelerdir?

Hizmet akdi ile çalışanların yaşlılık aylığının bağlanmasında hangi kanun hükümlerinin geçerli olacağı ilk defa sigortalı olunan tarihe göre değişiklik göstermektedir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlük tarihinden önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre sigortalı olanlar için bu kanunlardaki şartlar geçerli olacak, dolayısıyla bu kişilerin kazanılmış hakları korunacaktır.

Buna göre;

8/9/1999 öncesi sigortalı olarak ilk defa işe başlayanların yaşlılık aylığına hak kazanabilmeleri için sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş koşullarının bir arada yerine getirilmesi gerekmektedir. Örneğin sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısını yerine getirmiş, ancak yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için gereken yaş koşulunu yerine getirmeyen sigortalıya Kurumumuzca yaşlılık aylığı bağlanması mümkün değildir.

8/9/1999 tarihi itibariyle yaşlılık aylığına hak kazananlar ile bu tarih itibariyle kadın sigortalılardan 18, erkek sigortalılardan 23 yıllık sigortalılık sürelerini dolduranlardan;

– Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 gün veya,

– Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması, 15 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 3600 gün yahut,
– Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.

8/9/1999 tarihinde bu koşulları yerine getirmeyen sigortalıların 23/5/2002 tarihindeki sigortalılık sürelerine göre, aşağıdaki tabloda belirtilen en az sigortalılık süresi, yaş ve prim ödeme gün sayısı koşulunu yerine getirmeleri halinde yaşlılık aylığına hak kazanabilecekleri öngörülmüştür.

Yaşlılık Aylığının Bağlanması İçin Nereye ve Nasıl Başvurulur?

Sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için çalıştığı işinden ayrılması ve yazılı istekte bulunması gerekmektedir.
Hizmet akdi ile çalışmaya başlayarak sigortalı sayılanlar kişilerin, bağlı bulundukları sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir.

Bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik merkezi hizmet akdine tabi olarak en son çalıştığınız işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüdür.

Ayrıca e-devlet üzerinden de yaşlılık aylığına başvuruda bulunulabilinir.

https://www.turkiye.gov.tr/

Kimler Başvurabilir?

Yaşlılık aylığı alabilmek için ilgili kanunlarındaki koşulları yerine getiren sigortalılar başvuru yapabilmektedir.

Müracaat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

– Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi

– Sigortalı İşten Ayrılış Belgesi (işten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içinde talepte bulunanlar için)

Aylık Bağlandığında Nasıl Bilgi Alınır?

Aylık bağlama işlemi tamamlandığında kişiye bilgi yazısı ve sms gönderilmektedir.

SMS Bilgilendirme hizmetinden yararlanabilmek için aşağıdaki linki tıklayınız:

http://e.sgk.gov.tr/wps/portal/vatandas/Ilgili+Diger+Uygulamalar/esgkSMS

Aylık bağlamaya ilişkin süreç e-devlet üzerinden de takip edilebilmektedir.

https://www.turkiye.gov.tr/

İlk Aylık Hangi Bankadan Alınır?

Bankalar ile PTT arasında imzalanan protokoller kapsamında; 5510 sayılı Kanun ve diğer Kanunlar kapsamında Kurum tarafından ilk defa bağlanan gelir/aylıklar 01/08/2017 tarihinden itibaren ilgililerin emeklilik taleplerinde tercih ettiği bankalar ve PTT aracılığı ile ödenmektedir.

Gelir/Aylık Ödemeleri Nasıl Yapılmaktadır?

Gelir/aylık ödemeleri Banka/PTT Genel Müdürlükleri ile Kurumumuz arasında imzalanan protokoller çerçevesinde yapılır. Ödeme günü Cumartesi gününe rastlayan grubun ödemesi Cuma, Pazar gününe rastlayan grubun ödemesi Pazartesi günkü grup ile birleştirilerek yapılmaktadır.

Hizmet akdi kapsamında emekli ve hak sahiplerinin gelir/aylıkları tahsis numaralarının son rakamlarına göre ayın 17’si ila 26’ncı günleri arasında 10 günde ödenir.

Gelir ve Aylıkların Konutta Ödenmesi

Emekli ve hak sahiplerinin gelir/aylıklarının konutta ödenmesi uygulaması ilk defa 2011 yılında başlatılmış olup, uygulamanın usul ve esasları PTT Genel Müdürlüğü ile Kurumumuz arasında imzalanan 05/01/2010 tarihli “Prim Tahsilatı ve Ödemelere İlişkin Protokol” ile belirlenmiştir.

Buna göre, gelir ve aylıklarının konutta ödenmesini talep eden sigortalı ve hak sahiplerine hiçbir şarta bağlı olmaksızın hizmet akdiyle çalışan sigortalıları için ilk gelir/aylıklar da dahil olmak üzere hemen, PTT işyerleri aracılığıyla konutlarında ödenir.

Bunun için Kurumumuza yazılı olarak dilekçe ile veya “ www.turkiye.gov.tr ” adresinden başvuruda bulunabilinir.

Bizi Destekleyenler: evden eve nakliyat
deneme bonusu veren siteler casino siteleri casibom giriş nspire.org deneme bonusu veren siteler grandpashabet giriş
sahabet onwin giriş bahiscom tipobet tarafbet