Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

11 yıl sonra görüyor

Bir gözünü 4 yaşındayken, diğer gözünü de birkaç yıl önce kaybeden zihinsel, işitme ve görme engelli 15 yaşındaki Erkan Gümüş, geçirdiği başarılı operasyonla tek gözüyle de olsa görmeye başladı.

Mardin’den 19 yıl önce İzmir’e göç eden ailenin üç çocuğundan ortancası olan Gümüş, doğuştan zihinsel ve işitme engelliyken, göz sinirlerinde yırtılmalar ve retinada ayrılmalar nedeniyle 4 yaşındayken sağ, birkaç sene önce de aynı nedenlerden sol gözünü kaybetti.

Kent Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kaan Ünlü ve ekibinin 3 saate yakın süren vitrektomi yöntemiyle gerçekleştirdiği ameliyatla tek gözü ışığa kavuşan Erkan Gümüş’ün (15) ailesi, şimdi oğullarının kulaklarının da duymasını ümit ediyor.

Anne Azize Gümüş (34), AA muhabirine yaptığı açıklamada, zihinsel engelli olduğu için oğlunun gözlerinin tamamen görmemeye ne zaman başladığını tam olarak bilemediklerini söyledi.

Erkan 4 yaşındayken sol gözünün görmediğini tespit ettiklerini, diğer gözünün görme yetisinin de zamanla azalarak birkaç sene evvel kör olduğunu anlatan Gümüş, “11 yılda çok hastane dolaştık. Çok zor geçti bu süre” dedi.

Gümüş, sağ gözünün görmediğini anladıklarında hemen hastaneye gittiklerini, ancak “görmesi mümkün değil” yanıtını aldıklarını, ardından internette yaptıkları araştırmayla Prof. Dr. Ünlü’ye ulaştıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

“Doktorumuzdan çok memnun kaldık. Çocuğumuz iyidir, tek gözüyle de olsa görüyor. Çocuk da biz de çok perişan olduk. Görmüyor, konuşmuyor, derdini anlatamıyor, hep oturuyordu. Ben yardımcı oluyordum her şeyine. Şimdi kendi yemeğini yiyor, tuvaletine gidiyor, elbiselerini değiştiriyor, banyo yapıyor. Yine ben yardımcı oluyorum, ama önceden hiç yapamıyordu.”

Oğlunun kulaklarının doğuştan itibaren işitmediğini, dolayısıyla da konuşamadığını anlatan Gümüş, “Ameliyat edilen gözü iyileşince inşallan sıra kulaklarına gelecek” dedi.

-“TAMAMEN GÖRMESİ İÇİN ZAMANA İHTİYAÇ VAR”-

“Erkan’ın asıl problemi mental özürlü olmasıydı” diyen Prof. Dr. Kaan Ünlü, ailenin çocuğu hastaneye getirdiğinde Erkan’ın iki gözünün de göremediğini, yaptıkları tetkikler sonucu bir gözünün kurtarılabileceğini düşündüklerini ve vitrektomi yöntemiyle operasyon gerçekleştirdiklerini aktardı.

Prof. Dr. Ünlü, Erkan’ın ameliyatın üzerinden 15 gün geçmesine rağmen şimdi kendi başına yemeğini yemek, yürümek, banyo yapmak gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma eriştiğini, zaman içerisinde daha da iyi görebileceğini dile getirdi.

Hastanın işitme, dolayısıyla da konuşma kaybının doğuştan, görme yetisini kaybetmesinin ise sonradan olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaan Ünlü, “Bizim ameliyat ettiğimiz gözün görme yetisini kaybetmesi çok yeni değil, ama çok da eski değil. Ne zaman olduğunu tam olarak bilmiyoruz, fakat doğuştan değil. Erkan sağa sola çarpınca aile görmediğini fark etmiş” dedi.

Prof. Dr. Ünlü, hastanın her iki gözünün sinirlerinde yırtılmalar, retinada ayrılmalar meydana geldiğini belirterek, “Vitrektomi dediğimiz, gözün arka tarafına girerek sinirleri tekrar yerine yerleştirdik. Gözün içerisinde şu an silikon var, mercek takıldı. Tam toparlayabilmesi için biraz daha zamana ihtiyacı var. Ne kadar göreceğini, sinirlerde ne kadar hasar olduğu, ne kadar kendisini toparlayabileceği belirleyecek.”

Görme kaybının nedeninin sorulması üzerine Prof. Dr. Ünlü, farkında olmadan bir yere çarpmış olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Ünlü, Erkan’ın diğer gözünün ameliyatla görmesinin mümkün olup olmadığı yönündeki soruya, “Diğer göz için maalesef şu aşamada yapacak bir şey yok. Tamamıyla kaybetmiş” karşılığını verdi.