6 ayda sadece 108 engelli istihdam edildi
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
Hükümetin, özel sektörde engellilere de yer açılması için geçtiğimiz yıl başlattığı özel istihdam modeli “İşe katıl hayata atıl” projesi meyvelerini verdi. İş ‘koç’larının hem engellilere hem de onu istihdam etmeyi kabul eden özel sektör patronlarına birbirlerine uyum sağlayabilmeleri için sürecin tüm aşamasında danışman olduğu modelde, engelli ile patron önyargıları kırdı, birbirini anlamayı başardı. Pilot il Ankara’da 6 ayda 108 engelli bir an olsun yanlarından ayrılmayan iş koçları ile hem istihdam edildi, hem de sosyal hayata uyum sağlamayı başardı. Avrupa’da çokça yaygın olan iş koçluğu uygulamasını engelliler için başlatan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ankara’nın ardından Sakarya, Samsun, Gaziantep ve İstanbul ile pilot uygulamaya devam edecek. 300’ün üzerinde engelliye işbaşı yaptırmayı hedefleyen istihdam modelinin Türkiye geneline yaygınlaştırılması planlanıyor.
İŞ KOÇLARI İLGİLENİYOR
Projede, iş koçları öncelikle engelli bireye iş buluyor. Engelli bireyin işe başlaması sonrasında ise iş koçları onunla birlikte işe gidip geliyor, işin nasıl yapılacağını öğretiyor ve engelliyi sosyal hayata adapte etmeye çalışıyor. İş koçları bunlarla birlikte patronlara da engellilerle nasıl uyum içinde ve verimli çalışabileceğine dair eğitimler veriyor.
ZİHİNSEL ENGELLİLERİN ORANI %17
İşe yerleşen engellilerin yaklaşık yüzde 17’si zihinsel engelliler iken, yüzde 30’unu işitme engelliler, yüzde 26’sını süreğen hastalığı olanlar, yüzde 19’unu ise fiziksel engelliler oluşturdu. Zihinsel engellilerin büyük bölümü market reyon çalışanı olarak istihdam edildi. Proje çerçevesinde engellilerin büyük bölümü market görevlisi, temizlik elemanı, fast food sektörü ve çağrı merkezi elemanı olarak işbaşı yaptı.
Sabah