Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş
Görme Engelli Alman Turistler, Tarihi Ören Yerlerdeki Gezilerini Eşlerinin Yardımıyla Yapıyor.

Almanya’nın Kuzey Ren Westfalya Eyaleti Duesseldorf şehri Beyaz Işık Ufuk Noktası Görme Engelliler Derneği üyeleri, Antalya’nın Manavgat ilçesi Ilıca beldesine tatile geldi. Görme engelliler, Side Antik Kent’te tarihi eserleri dokunma yöntemiyle öğrenmeye çalışıyor.

Duesseldorf Beyaz Işık Ufuk Noktası Görme Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Pedagog Maria Yankov, derneklerine üye 12 görme engellinin 3 yıldır tatillerini Ilıca Kumköy’de bir otelde yaptığını söyledi. Kendisinin yüzde 100 doğuştan görme engelli olduğunu belirten Maria Yankov, aynı meslekten olan eşinin de Almanya’da bir trafik kazası sonrası bir gözünün kör olduğunu ifade etti.

Pedagog eşinin bir gözü gördüğü için Side’de tarihi mekanları birlikte gezdiklerini ifade eden Yankov, tarihi eserlere dokuma yöntemiyle bilgi sahibi olduğunu belirtti.

Yankov, “Tarihi mekanları eşimin yardımı olmadan gezmem çok zor. Eşimin gözünün biri gördüğü için tarihi eserler hakkında bilgi veriyor. Almanya’da ise kabartma klavyeli bilgisayar kullanıyorum. Duesseldorf’un cadde ve sokaklarında dolaşırken sert metal ve taşlara dokununca sinyal veren bastonumu kullanıyorum.” diye konuştu.

Yankov, Türkiye’deki görme engellilerin sorunlarını ve çözümüyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında görme özürlü AK Parti İstanbul Milletvekili Lokma Ayva’dan İngilizce bilgi aldıklarını belirtti.

Side gezisine görme engelli eşiyle birlikte katıldıklarını belirten mimar Gabriela Marc, eşinin görme engelli olmasının kendisi için hiçbir sorun teşkil etmediğini ifade etti. Marc, evliklerinin kalp gözü sevgisine göre kurulu olduğunu söyledi.

(CİHAN) 

Bir yanıt yazın