Engelli Maaşı Kesilen Baba ile Oğul Çaresiz Kaldı!

Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

ANKARA’nın Mamak ilçesi Çağlayan Mahallesi’nde bir kapıcı dairesinde 300 lira kira ile oturan engelli 34 yaşındaki Metin Ateş ile 3 ve 7 yaşlarında geçirdiği ateşli hastalıklar sonucu zihinsel engelli kalan oğlu 11 yaşındaki Çetin Ateş, engelli maaşları kesilince çaresiz kaldı.

Eşinin bir yıl önce sağlıklı olan 5 yaşındaki kızlarını da alıp evi terk ederek kendisini boşadığını belirten Metin Ateş, oğlu ile 3 ayda bir aldıkları 875’er lira engelli maaşı ile geçinmeye çalıştıklarını, bu para da kesilince mağdur olduklarını belirtti.

ada

Geçirdiği hastalıklar nedeniyle yüzde 72 engelli kaldığını, verilen rapor doğrultusunda 2001 yılında kendisine engelli maaşı bağlandığını belirten Metin Ateş, oğlunun ise 3 ve 7 yaşlarında geçirdiği ateşli hastalık sonucu yüzde 88 engelli kalıp, maaşa bağlandığını söyledi.

MAAŞ GEÇEN AY KESİLDİ

Baba- oğulun 3 ayda bir aldıkları 875’er lira engelli maaşı iddiaya göre 5 Mart 2015 tarihinde vakıf sınırları dışına çıktıkları gerekçe gösterilip kesildi. Ancak oturdukları evden hiç ayrılmadıklarını belirten Metin Ateş, yaşadığı sıkıntılarını şöyle dile getirdi:

“Engellerimizden dolayı eşim 5 yaşındaki sağlıklı kızımı bir yıl önce yanına alarak evi terk etti. Sonra da boşanma davası açıp, beni boşadı. 11 yaşındaki oğlum Çetin’le aldığımız engelli maaşlarımızla geçinmeye çalışıyorduk. Devlet bu maaşlarımızı bilemediğimiz bir nedenle kesince mağdur olduk. Kiramı ödeyemiyorum. Evimizde ekmek yok, çocuğumun ilaçlarını alamaz duruma düştük. Yetkilerden engelli maaşlarının neden kesildiğini öğrenmeye çalıştım, kimse bu konuda açıklayıcı bir cevap vermiyor. Bu mağduriyetimizin bir an önce giderilmesini istiyoruz.”

“1 MİLYON ENGELLİNİN MAAŞI KESİLECEK”

Türkiye Sakatlar Derneği avukatı Turan Hançerli, “Engelli maaşı alan 1 milyon 200 bin kişiden 1 milyonunun maaşı kesilecek” demişti.

Taraf’a konuşan Hançerli sözlerini şöyle sürdürdü; Engelli ve yaşlılara, insanlık onuruna yaraşır bir hayatı nasıl sürdürecekleri miktarda ödenen maaşlar, “sosyal yardımların” kapsamını oluşturuyor. Türkiye’de, 65 yaş üstü yaşlının ve engellinin aylık maaş aldığı 2022 sayılı kanun ile kendi ihtiyaçlarını gideremeyen, bir kişinin yardımına muhtaç olan insanlara, bakım hizmeti sunulmasını sağlayan 2828 sayılı Sosyal Hizmet Kanunu var. Bu iki kanun 2013’de yapılan düzenleme ve ara düzenleme uygulamalarıyla çok daha katı hale getirildi. Artık yaşlı ve engellinin maaş alabilmesi için ailede kişi başına düşen gelirin 286, evde bakım maaşı alabilmesi için de 572 liranın altında olması gerekiyor. Ayrıca, engelli ve yaşlı maaşı alabilmek için sadece ailenizin değil, üçüncü derece akrabaya kadar gelirin düşük olması şartı getirildi. Eskiden de nafaka hükmü vardı ama buna değil, sadece engellinin durumuna bakılıyordu. Maaşın verilebilmesi için de, sadece aile efradı olan anne ve babanın gelirine bakılıyordu.

sözcü

Bizi Destekleyenler: evden eve nakliyat