Engellilere toplu ulaşımda müjde

Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Türkiye genelinde toplu ulaşım araçları, engelli vatandaşların kullanımına uygun ve güvenli hale getirilmeleri açısından düzenli olarak izlenecek ve denetlenecek.

Engellilere toplu ulaşım ile ilgili görsel sonucu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Engelli vatandaşlar için umuma açık tüm yapıların, açık alanların ve toplu ulaşım araçlarının “erişilebilir” ve “güvenli” hale getirilmesini izleyen ve denetleyen komisyonların çalışma biçimleri ile standartları yerine getirmeyenlere kesilecek para cezalarını belirleyen yönetmelikte yapılan değişiklikler, izleme ve denetleme faaliyetlerinin daha etkin yürütülmesini amaçlıyor.

Bu kapsamda, denetlenen yerlere ve araçlara daha önce 7 Temmuz 2015 tarihine kadar tanınan “ek süre verme” uygulamasına yönelik hükümler, sürenin dolmuş olması sebebiyle kaldırıldı.

Yeni düzenlemeye göre, denetim sonrasında erişilebilir olduğu tespit edilen yerler ve araçlar için düzenlenen “Erişilebilirlik Belgesi” valilik makamı tarafından verilecek.

Denetleme standartlarını 5 bakanlık ve konfederasyonlar belirleyecek

İzleme ve denetleme çalışmaları, yönetmeliğin eklerinde yer alan formlar üzerinden yapılırken, değişiklikle, oluşturulacak yeni formlar için Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, İçişleri ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları ve ilgili konfederasyonların yazılı görüşü alınacak.

Bu görüşler doğrultusunda hazırlanan ve erişilebilirlik standartlarına göre oluşturulan formlar için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca bir genelge yayımlanacak.

Genelgeyle bina, açık alan ve toplu taşıma araçlarının erişilebilirlik denetimi ilkelerinde düzenlemeler yapılacak.

“Yeniden denetleme” uygulaması getirildi

Denetim yapılan ve idari para cezası uygulanan yerler yeniden denetlenecek.

Kamu temsilcisi komisyon üyeleri ile konfederasyon temsilcisi komisyon üyelerinin harcırahlarının bakanlık ve il müdürlüğü bütçesinden karşılanması ile ilgili düzenleme yapılırken, mimar, mühendis, şehir plancısı, peyzaj mimarı, inşaat teknikerleri ile engellilerin yer aldığı komisyonun üye sayısı 4’ten 5’e çıkarıldı.

Toplu ulaşım araçları izlenecek

Yönetmelik revizyonu ile halka hizmet veren tüm binalar, yollar, parklar, bahçeler ve spor alanlarının engelli vatandaşların kullanımına uygun ve güvenli hale getirilmesine yönelik standartların takip edildiği “Ulusal Erişilebilirlik İzleme Sistemi”ne ilk defa “toplu ulaşım araçları” da dahil edildi.

Bu şekilde Türkiye genelindeki toplu ulaşım araçlarının tamamı, engellilerin erişebilirliği açısından düzenli olarak izlenecek ve denetlenecek.

25 bin liraya kadar para cezası

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan ve 2013’te yürürlüğe giren “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği” kapsamında denetim komisyonlarınca tespit edilen umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarının sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine idari para cezaları uygulanıyor.

Bu kapsamda umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarının sahibi olan, gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından her bir tespit için bin liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası veriliyor.

Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ise her bir tespit için 5 bin liradan 25 bin liraya kadar para cezası kesilebiliyor.

Bizi Destekleyenler: evden eve nakliyat
odeonbet