Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ‘Evde Sağlık Hizmeti uygulamasında 100 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz’ dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, geçen yıl başlatılan Evde Sağlık Hizmeti uygulamasında bugüne kadar 40 bin kişiye ulaştıklarını, yıl sonunda bu rakamı 100 bine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.Akdağ, Dr. Sami Ulus Kadın, Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesini ziyaret ederek, yeni yapılan Yeni Doğan Yoğun Bakım Merkezinde incelemelerde bulundu.

Bakan Akdağ, daha sonra basın mensuplarına Evde Sağlık Hizmeti kapsamında Dr. Sami Ulus Kadın, Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesince verilen ”Evde Fototerapi Tedavisi” hakkında bilgi verdi.

Türkiye’de sağlık hizmetlerinin her geçen gün daha ileriye götürüldüğünü ifade eden Akdağ, geçen yıl pilot olarak başlatılan Evde Sağlık Hizmeti uygulamasında bugüne kadar 40 bin vatandaşa ulaştıklarını, yıl sonunda bu rakamı 100 bine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Ankara’da bu uygulama kapsamında bin 100 hastaya hizmet sunulduğunu kaydeden Akdağ, bu hizmetle gerektiğinde evlere hastane yatağı ve oksijen cihazı götürüldüğünü, evde yapılabilecek bütün hastane işlemlerinin de yapıldığını anlattı.

”Bu gerçekten çok hayırlı bir hizmet oldu” diyen Akdağ, uygulamanın yürürlüğe girmesinde, geçen yıl felçli olduğu için sağlık masraflarının SGK’dan tahsili konusunda sıkıntı yaşayan ve bu nedenle ötenazi isteyen öğretmenin etkili olduğunu dile getirdi. Akdağ böylece yatağa bağımlı hastaların tedavilerinin evde yapılmasına yönelik hizmeti hayata geçirdiklerini belirtti.

Evlere fototerapi hizmeti götürmelerini sağlayan cihazın Türkiye’de imal edilmesinden duyduğu mutluluğu ifade eden Akdağ, ışık tedavisine uygun bebeklerin, ev ortamının da uygun olması halinde evlerinde fototerapi aldıklarını anlatan Akdağ, bu sayede anne bebek bağının kısa süreliğine de olsa koparılmadığına dikkati çekti.

Göreve geldiğinden bu yana Türkiye’de çocuk sağlığı konusunda önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Akdağ, 2002’de 600 yenidoğan yatağı bulunurken, bugün toplam 5 bin yatak bulunduğunu bildirdi. Kendisinin de çocuk hekimi olduğunu anımsatan Akdağ, yatak sıkıntısı olduğu dönemlerde çocuk ölüm oranlarının yüksek olduğunu, bugün bu konuda önemli ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

Sağlık alanında sıkıntı çekilen tek konunun sağlık çalışanı sayısı olduğunu vurgulayan Akdağ, 2014 yılına kadar Ankara’ya yeni sağlık tesisleri kazandıracaklarını, buna yönelik ihale süreçlerinin devam ettiğini anlattı.

Bakan Akdağ, etkinliğe katılan Prof. Dr. Yıldız Atalay’ı işaret ederek, Atalay’ın hocası olduğunu ve üzerinde çok emeği bulunduğunu da dile getirdi.

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Okumuş, Hastane olarak 35 hastaya evde sağlık, 8 yeni doğana da evde fototerapi hizmeti sunduklarını bildirdi. Bu hizmetle bebeklerin anneleriyle bağlarını koparmanın önüne geçmeyi hedeflediklerini ifade eden Okumuş, öncelikle ev ortamının bu hizmetin sunumuna uygun olup olmadığını belirlediklerini, uygun olan evlere fototerapi cihazını götürdüklerini anlattı. Okumuş, ”Anneler sarılığı olan bir bebeği 3 gün hastaneye bırakmak zorunda kalmıyor. Bebekler evlerinde tedavi edilebiliyor. Aynı zamanda hastane enfeksiyonunun da önüne geçiyoruz” diye konuştu.

-”HER HASTANEDE MR OLACAK DİYE BİR KURAL YOK”-

Bakan Akdağ, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ”Tokat’ta bir engellinin hastaneye sürünerek geldiğine yönelik basına yansıyan görüntülere” ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Akdağ, şunları kaydetti:

”Bununla ilgili il valimiz bir açıklama yaptı. İl valimizin açıklamalarına bakalım. Biz şimdi bütün vatandaşlarımıza şefkatle yaklaşıyoruz. Bir vatandaşımızın bir takım ruhsal sıkıntıları olabilir, bundan dolayı belli tepkileri çıkabilir ortaya. Böyle de olsa bizim onlara şefkatle yaklaşmamız lazım, değişen bir şey yok. Ortada önemli bir durum görünmüyor, valimizin açıklamalarına baktığımız zaman. Bize yakışan da vatandaşımıza şefkatle yaklaşmaktır.”

Akdağ, habere konu olan hastanede MR cihazı bulunup bulunmadığı şekildeki soruya karşılık ”Hastanenin cihazı var bildiğim kadarıyla. Ama bir hastanenin MR’ı olmayabilir de. Yani o hastanede MR varmış ama ‘her hastanede MR olacak’ diye bir kural yok. Dünyada her hastaneye MR koyan hiçbir ülke yok. Ama bu kardeşimizin gittiği hastanede MR da var, hizmetinde aksayan önemli bir şey de yok. Vali beyin ifadelerine bakarsanız zaten mesele orada” yanıtını verdi.

Zaman Gazetesi