Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Hastalar; tekerlekli sandalyeleri ile “sınırlı” değillerdir aslında sandalyelerin tekerlekleri ile özgürleşmektedirler. Hareket kısıtlaması olan bir kişi; tekerlekli sandalyede, herkesin yürüyebileceği kadar hızlı dolaşabilir. Tekerlekli sandalye, insanların işlerine, alışverişe gitmelerine, dışarda süregelen hayata sınırsızca katılabilmelerine katkıda bulunur.

Şimdi gelin manuel ve akülü tekerlekli sandalye seçerken dikkat edilmesi gereken noktalara bir göz atalım;

Manuel Tekerlekli Sandalye Alırken nelere Dikkat Etmeli?

Hastanın ihtiyaçları ve sağlık durumu, hareket kabiliyeti, burada anahtar kelimelerdir. Hiç yürüyemeyen, kısıtlı mesafeleri yürüyebilen ve üst vücut kuvvetine sahip kişiler manuel sandalye kullanabilirler. Finansal faktörler, hasta yakınının ihtiyaçları, çevresel faktörler gibi birçok husus göz önüne alınarak satın alma kararı verilmelidir.

Tekerlekli sandalye seçerken göz önünde bulundurmanız gereken önemli noktalar şunlardır:

Tekerlekli sandalyenin ağırlığı

Manuel tekerlekli sandalye seçerken sandalyenin ağırlığı önemli bir noktadır. Tekerlekli sandalye ne kadar hafif olursa itmesi o kadar kolay olur ayrıca arabada veya başka bir araçta taşınması o kadar rahatlık sağlar. Genel bir kural olarak tekerlekli sandalye ne kadar hafifse fiyatı o kadar yüksek olmaktadır.

Tekerlekli sandalyeyi kimlerin taşıyacağı

Bu konu özellikle hasta yakınları için önem arz etmektedir. Gün içinde farklı zorluklarla göğüs geren hasta yakınları için tekerlekli sandalyenin hafifliği dikkatli karar verilmesi gereken bir kriterdir. Kişilerin fiziksel kapasitelerine göre güvenli bir şekilde ne kadar ağırlığı kaldırabilecekleri göz önüne alınmalıdır. Tekerlekli sandalyenin hangi sıklıklarda taşınması gerekeceği belirlenmelidir. Tekerlekli sandalyenin, taşıma sırasında kullanılacak aracın içine ya da bagajına katlanarak kolayca girebiliyor olması gerekir. Ayrıca araca sığması için bazı parçalarının sökülüp takılabiliyor olması ve katlanabilmesi gerekir.

Ne büyüklükte bir tekerlekli sandalyeye ihtiyacınız var?

Alım kararı verirken değerlendirme sürecinin bir parçası olarak, koltuğun ideal genişliği, derinliği ve yüksekliğinin yanı sıra bacak destekleri ve ayak plakalarının yüksekliğini ve açısını da mutlaka göz önünde bulundurmak gerekir. Bazı modeller koltuk genişliği, koltuk derinliği, kol dayama yüksekliği, sırtlık yüksekliği için ayar yapabilme desteği sunmaktadır. Tekerlek aksındaki yükseklik ayarını yapar. Tekerlekli sandalye eğer tüm gün ya da günde 4 saatten fazla kullanılacaksa basıncı tüm vücuda dağıtan bir mindere sahip olmalıdır.

Tekerlekli sandalyeyi kim itecek?

Tekerlekli sandalyeyi kullanacak kişi üst vücudunu hareket ettiremiyorsa, sandalyeyi birinin itmesi gerekecektir. Burada bakım veren kişinin rahatça itmesi için hafif olması gerekir özellikle eğimli yollarda kullanırken. Özellikle yokuş aşağı kullanımda, bakım veren kişinin sandalyeyi güvenli şekilde kontrol edebilmesi için refakatçi frenlerinin olması gerekir. Sandalyenin itme kolları kişiye göre ayarlanabiliyor olmalıdır.

Hastanın fiziksel ihtiyaçları nelerdir?

Tekerlekli sandalyeyi kullanacak kişinin fiziksel ihtiyaçları belki de en önemlisidir. Otururken bir tarafa yaslanıyor mu, duruşunu korumaya veya yan desteklere ihtiyacı var mı, özel bir arkalığa gerek duyacak mı?  Özellikle kişilerde artrit varsa alım sırasında ekstra dikkatli düşünerek karar vermek gerekir.

Tekerlekli sandalye nerede kullanılacak?

Sokaklarda, iç mekanlarda ya da engebeli yollarda! Bir hafta sonu parklarda gezmek diğer hafta sonu ailenizle piknikte temiz havanın keyfini çıkartmak mı tercihiniz eğer öyleyse tekerlek ebatları, süspansiyon gibi özellikler sizin için en az diğer kriterler kadar önemli olmalı.

Kol dayama

Kol dayama bölümü tam boy mu yoksa kısa mı olmalı? Ailecek yemek yerken masaya daha yakın olmak için kısa olanı tercih edebilirsiniz ancak sandalyeyi kullanırken bu daha az destek sağlar. Kol dayama yerleri rahat taşıma için çıkartılabilir ya da geri çevirme özelliğine sahip olmalıdır.

Akülü Sandalye Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

İyi ve kaliteli bir akülü tekerlekli sandalye, ihtiyaç duyan hastalar için hareketliliği arttırmanın ve bağımsızlığını yeniden elde etmenin harika bir yoludur. Akülü tekerlekli sandalyeler aynı zamanda bir çift ayakkabı gibidir; spor için ayrı, şık bir gece için ayrı, günlük kullanım için ayrı çeşitleri bulunur. Doğru tercih yapılmazsa kullanıcıyı rahatsız eder.

Akülü tekerlekli sandalyelerin farklı çeşitleri mevcuttur ve bunlardan birini seçmek sizler için kafa karıştırıcı olabilir. Bu önemli ve hayati kararı alırken işinizi biraz da olsa kolaylaştırmak için hangi aklınızda bulundurmanız gereken noktaları sizlerle paylaşmak isteriz;

Ağırlık kapasitesi

Tüm akülü tekerlekli sandalyelerin taşıyabilecekleri ağırlık miktarı konusunda sınırlamaları vardır. Temel modeller bağlı olarak genellikle ortalama 140 kg. Taşıyabilir. Daha ağır hastalar için ise ağır hizmet tipi denilen akülü tekerlekli sandalyeler üretilmiştir ve bu sandalyeler 295 kg. Ağırlığı taşıyabilirler.

Boyutları

Sandalyenin boyutları, sandalyenin ne kadar büyük olduğu ve vücudunuzu ne kadar iyi taşıyacağı ve destekleyeceği konusunda önemli bir özelliktir. Akülü tekerlekli sandalyelerin çoğu kapılardan rahatça geçmenize ve koridorlara uyacak şekilde tasarlanmıştır, ancak özellikle dar bir evde yaşıyorsanız, bunu da hesaba katmalısınız. Koltuk genişliği, vücut ölçüsü ortalamanın üzerinde olan kullanıcılar için dikkate alınması gereken önemli bir husustur.

Pil ömrü

Akülü tekerlekli sandalyenizi sık sık dolaşmak için kullanacaksanız, uzun pil ömrüne sahip bir model seçmek istemeniz asla lüks olarak değerlendirilemez. Pil süresi, modeller arasında büyük ölçüde farklılık gösterir ve genellikle tek bir şarjla 16 ila 40 km. arasında bir seyahat mesafesine izin verir. Bununla birlikte, kullanıcının ağırlığı, pillerin kaç senedir kullanıldığı ve seyahat edilen arazi türü dahil olmak üzere birçok değişkenin pil ömrünü etkileyebilmektedir.

Dönüş çapı

Dönüş çapı, 360 derecelik tam bir dönüş gerçekleştirmek için tekerlekli sandalyenin etrafında her yönde gereken boş alan miktarını ifade eder. Çerçeve uzunluğu, ayak dayama yerinin tipi ve açısı ve koltuğun boyutu dahil olmak üzere bir dizi özellik dönüş çapını etkiler. Kullanılacak iç alanlar göz önünde bulundurularak, dar köşelerde ve alanlarda manevra yapılacaksa, en doğrusu orta tekerlekten çekişli akülü tekerlekli sandalye kullanmaktır. Orta ve önden çekişli koltuklar, 50 ila 75 cm arasında bir dönüş yarıçapına sahip olma eğilimindeyken, arkadan çekişli akülü tekerlekli sandalyeler genellikle 100 cm veya daha fazla bir mesafe gerektirir.

Ayarlanabiliyor olması

Akülü tekerlekli sandalye modelleri kullanıcıların konforunu arttırmak üzere tasarlanmışlardır. Yatırmanıza, eğmenize ve yükseltmenize olanak tanıyan modeller alım kararı alırken ön planda tutulmalıdır.

Tekerlekler

Tahrik tekerleklerinin koltuğun arkasında, ortasında veya önünde olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir.  Arkadan çekişli koltuklar daha yüksek bir hıza izin verirken, orta tekerlekten çekişli koltuklar manevra kabiliyeti en iyi olan koltuklar olarak kabul edilmektedir. Önden çekişli sandalyeler engebeli arazilerde kullanıcı için büyük kolaylık olmasına rağmen diğer üç seçeneğin arasında en yavaş olanı olanlarıdır. Tekerlekler, katı veya hava dolu olabilir.

Hangi akülü tekerlekli sandalyeyi seçerseniz seçin hem size hem sevdiklerinize sağladığı hareketlilikten ve yaşam kalitesinden dolayı memnun olmanız gerekir.

En İyi Akülü Tekerlekli Sandalye Markaları

Akülü tekerlekli sandalye alırken; satış sonrası hizmetlerinin de aksamadan yapılıyor olması dikkate almanız gereken bir konudur. Bu yüzden hem ülkemizde hem dünyada kabul gören markalar tercih edilmelidir.

  • Wollex
  • Caterwil
  • Comfort Plus
  • Invacare
  • Quickie
  • Ottobock
  • Poylin

Gibi markalar, en iyi akülü tekerlekli sandalyeleri üretmektedirler.

Kaynak: https://tekerleklisandalyedukkani.com/