Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Sık hapşırık, burun tıkanıklığı, kaşıntısı ve akıntısı şikâyeti ile baş gösteren polen alerjisi ihmal edildiği takdirde birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Tıpta ‘mevsimsel alerjik rinit’ halk arasında ‘saman nezlesi’ veya ‘polen alerjisi’ olarak bilinen bu rahatsızlık, her yaşta kronik olarak görülebiliyor. Özel Konya Farabi Hastanesi KBB uzmanı İlker Yiğit, alerjik burun nezlesi olan kişilerde astım gelişme riskinin yüksek olduğunu belirtti.

Alerjik nezlelerin burunda sebep olduğu yakınmalarla iş ya da okul başarısının düşmesi, dikkat dağınıklığı, uyku bozuklukları gibi yaşam kalitesinde bozulmalara yol açabildiğini ifade eden Yiğit, “Alerji, vücudumuza solunum, mide-bağırsak veya deri teması ile giren bazı yabancı maddelere karşı gereğinden fazla aşırı tepkiler vermesi olarak tanımlanır. Bu alerji sinüzit, ortakulak iltihabı ve astım hastalığının kötüleşmesi gibi etkileri de olabilir.” uyarısında bulundu. Yiğit, ülkemizde en sık polen alerjisi sebebinin çayır polenleri olduğunu belirtti.

Çayır poleninin ilkbahar başından sonbahar sonuna kadar havada bulunduğunu, alerjik sağlık problemlerinin en sık görüldüğü dönemin nisan-mayıs-haziran ayları olduğunu ifade eden İlker Yiğit, şunları kaydetti: “Sıcak, kuru, rüzgârlı ve fırtınalı günlerde atmosferdeki polen sayısı çok fazla, rutubetli ve yağmurlu günlerde ise azalmaktadır.”

Polen alerjisinden nasıl korunulur?

Alerjik olunan bitkilerden olabildiğince uzak durun.

Bu mevsimde evin ve otomobilin kapı ve pencerelerini olabildiğince kapalı tutun.

Evde ve arabanızda polen filtreli klimalar kullanabilirsiniz.

Polenlerin atmosferde yoğun olarak bulundukları zamanlarda (sabahın erken saatleri 05.00-10.00 arası ve akşamüzerleri sıcak, kuru ve fırtınalı havalarda) dışarı çıkmamaya özen gösterin.

Mutlaka dışarı çıkmak zorunluluğunuz varsa ağzınızı ve burnunuzu koruyan maskelerden yararlanın.

Polen mevsiminde açık havada spor ve egzersizden kaçının.

Ağaçlık, çimenlik yerlere seyahat etmek yerine, deniz kenarlarını tercih edin.

Dışarıda mutlaka güneş gözlüğü kullanın.

Saçlarınızı yatmadan önce mutlaka yıkayın; çünkü saçlarınıza çok miktarda polen yapışmış olabilir.

Günlük kıyafetlerinizi eve gelir gelmez, yatak odası dışında bir yerde hemen değiştirin ve zaman kaybetmeden duş alın.

Sık çamaşır değiştirin ve çamaşırlarınızı açık havada kurutmayın. ZAMAN

Bir yanıt yazın