Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Bakan kızı olsam bunu yaşamazdım

Bakan kızı olsam bunu yaşamazdım

14 yaşındaki Sinem Özdemir’in lisede okuma umutları ‘engellere’ takıldı.

Sinem, ilçede, engelli tuvaleti, asansörü olan tek lisenin yedek listesinde 4’üncü sırada kaldı.

EMEKLİ sınıf öğretmenleri Şahine Özdemir (43) ile Mehmet Özdemir (52) evliliklerinin 12’inci yılında, 1994’te ikiz kızları Rojda ve Rojbin doğdu. Çiftin, 1 Haziran 1996’da yine ikiz, oğulları Saygın ve kızları Sinem dünyaya geldi. Sinem üç yaşına geldiğinde, yürürken sürekli dizlerini üzerine düşüp kalkması Özdemir çiftini kuşkulandırdı. Başvurdukları doktorlar Sinem’e genetik bir kas hastalığı olan, “Spinal müsküler atrofi- SMA” teşhisi koydu.

11 yaşında sandalye

İlaç tedavileri, rehabilitasyonlar yıllarca sürdü. Sinem, babasının öğretmen olduğu Girne İlköğretim Okulu’na ikizi Saygın’la yürüyerek geldi. Ancak 4’üncü sınıfın ikinci dönemine doğru Sinem’in tüm ilaç ve tedaviye karşın kaslarında hızla güç kaybı başladı. Önce merdivenleri çıkamaz oldu, ardından destek olmadan yerinden kalkamadı, yürüteç yardımıyla yürüyen Sinem, 11 yaşındayken tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Sinem, ikiziyle 8’inci sınıfı babası Mehmet Özdemir’in tayin olduğu Ali Kaya İlköğretim Okulu’nda okudu. Saygın ve Sinem bu yıl ilköğretimden mezun oldu, SBS’ye girdi. Sinem 347, Saygın 342 puan aldı. İki yıl önce arkadaşlarıyla oyun oynadığı bir evin damından ters düşerek kalçası kırılan, 2 kez ameliyat geçiren ve sol ayağının üzerine basması yasak olan Saygın da ikizi gibi ‘engelli’ durumuna düşerken, onların durumlarına uygun okul aranmaya başlandı.

İlköğretimden sonra lisede de engellilere uygun okul bulmak zorunda kaldığını belirten baba Özdemir şunları söyledi:

Ötenazi hakkı verelim

“Saygın da koltuk değneği kullandığı için engelli. Rotary Anadolu Teknik Lisesi’nde yetkililer zemin katta sınıf açabileceklerini söyledi, o da bu okuldan tercih yaptı. Bilişim teknolojileri Bölümü’nde okuyacak. Sinem’in ise alternatifi tek. Karşıyaka Suzan Divrik Kız Teknik ve Meslek Lisesi dışında Sinem’in okul ve okul içinde akülü arabasıyla girip çıkabileceği, rampası, asansörü, engelli tuvaleti olan başka okul yok. Okuyabileceği tek bölüm de yine bu okulda. Sinem, yıllardır şiir, kompozisyon, denemeler yazıyor. Yarışmalarda dereceler aldı. Radyo Televizyon Bölümü’nde okumak istiyor. Reklam metin, senaryo yazarlığı gibi alanlarda başarılı olabilir. Hastalığın bir seyri var, ellerinde kasılmalar oluyor. Ellerini kullanamazsa ağzında kalemle bilgisayar kullanabilir. O nedenle bu bölümde ısrarlıyız. Ancak yedekte 4’üncü sırada kaldık. Kızımdan önceki üç yedek okula girdi, kızım kaldı. Bizi, çocuk gelişimi, saç bakımı, güzellik, el, makine nakışı, grafiğe yönlendiriyorlar. Kızım bunları yapamaz. Kızımın okumasını, okuyabilmesi için önündeki engellerin kaldırılmasını istiyorum. Bir engellinin elinden tutmak, şartlarını kolaylaştırmak gerekiyor. Bir okulda engelli kontenjanı, engelli lavabosu, asansörü yoksa bu engelinin bu ülkede yaşama hakkı yoktur. O zaman bunun eğitim hakkını elinden alalım, ötenazi hakkını babasına verelim.”

Kontenjan istiyorum

Meslek dalı ve donanımı açısından uygun okul bulan, ancak kontenajan takılan Sinem ise,  Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya seslendi, “Kızların, engelililerin okuması için kampanyalar düzenleniyor. Ben hem kız, hem engelliyim. Ama sorunum çözümlenmezse okuyamayacağım. Emekli öğretmen kızı yerine, bir milletvekilinin, bakanın kızı olsaydım bunları yaşamazdım, buna eminim. Bakanımızdan benim gibi engellililer için okuyabileceğimiz okullarda engelli kontenjanı açmasını istiyorum. Müjde bekliyorum” dedi.

Yönetmelik böyle diyor

Milli Eğitim yetkilileri ise Anadolu statüsündeki okul ve bölümlerin öğrencilerini SBS puan üstünlüğü ve tercih sırasına göre aldığını belirteerek, “Başka bir öğrenci alım şekli yok. Buraya SBS’ye girmeyen öğrenci de alınmaz, düz lise bölümünden öğrenci geçiş de yapamaz. Sinem’in bölümüne 30 öğrenci alındı. Asil listeden kayıt yaptırmayanların yerine yedekten üç öğrenci çağrıldı, kayıt oldu. Sinem’e geldiğinde kontenjan doldu, kanun dışı birşey yapılması da mümkün değil” diye konuştu.

Bir yanıt yazın