Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

“BAYRAM ŞEKERİ ’’
Benim umudum var. Bilmediğimiz farklı hayatların, bir bütünün içinde kaybolan , kaybolmasına izin verdiğimiz, varlığını hissedip görmekten sakındığımız , belki de sırf hiç tanışmadığımız bir duyguyla tanışmaktan korktuğumuz için görünmeyen sessiz yaşamların sesini duymaya başlayalım mı artık…

Farkındalıklı onurlu azimli, güçlü idealist bir karakter ’’Mahiye Evindar SAYILGAN’ın’’ gerçek yaşam hikayesinden bahsedeceğim siz değerli okurlarımıza. Muş ilinin Korkut ilçesine bağlı Altınova beldesinde 1988 yılın da, dünyaya gelen Mahiye Evindar Sayılgan (30) Sayılgan, bir yaşında iken yüksek ateşten felç geçirir. Tıp dilinde (Spastik) diye adlandırılan yani beyin zedelenmesi dolayısıyla kasları kasılı kalmış (kimsedir.) Hastalığın tanısı konulduktan sonra yapılan onca tedaviye rağmen bedeni buna maalesef yanıt verememiştir. Sayılgan, ayaklarında, his gücünün olmaması sebebiyle yatağa bağlı kalarak uzun bir süre yaşamını bu şekilde sürdürmek durumun da, kalır. ‘’Sayılgan, hastalığı sebebiyle okula da, gidemez. Sevgili Sayılgan ne yaşarsa yaşasın asla pes etmeyi düşünmez umudunu yastık altına gizlemez ve ileriyi görebilen bir yaşam felsefesi ile kuzeni’ nin desteğiyle de, evde okuma -yazma öğrenmeye başlar. Hızlı bir gayretle okuma, yazmayı öğrenir. Sonrasın da, devam eden düzenli egzersiz, programı ve küçük yürüyüşlerle yataktan tamamen iyileşerek ayağa kalkar. Kendisine arkadaşlık eden sevimli hoş Bayram Şekeri tadında koltuk değnekleriyle artık bir bütün olarak yürümeye başlar. Çünkü acılarına tatlı deva olan koltuk değnekleridir. Tedavisi halen devam eden Sayılgan çok daha mutlu ve bütün özel ihtiyaçlarını kendisi yapabilmektedir. Artık sağlık duvarını aşmanın heyecanıyla olmaz yapamazsın mantığının istenirse her şeyin yapılabileceğini göstermeye kalmıştır.

Hayat artık ona daha bir başka gülümsemektedir. Sayılgan, sosyal medya üzerinden tanıştığı yayın kuruluşlarına yazdığı şiirlerini yollar. Şiirleri büyük beğeni toplayan Sayılgan, iki antolojide farklı şiirleri yayınlanır. Bunun üzerine daha fazla çaba gayret gösteren, Sayılgan; duygularını, hayallerini yansıttığı şiirlerini bir kitapta toplamaya karar verir. Tabi bu gayretinin bir de görünmeyen diğer tarafı sesini emeğini ve maddi boyut kısmının çözümlenmesi gereklidir. Sevgili Sayılgan bulunduğu ilçede sevilen örnek biridir ve şiir kitabı çıkarmayı düşündüğü duyumları kısa sürede yayılır.İnsanlar kendisini ziyaret ederek, gerek telefonla ve sosyal medyadan ulaşarak konuya ve emeğine ciddi duyarlılık göstererek Sayılgana destek sözleri verirler. Bir destekte iyi bir kitap okuyucusu olan, Altınova Belediye Başkanı Sayın; Mehmet Suat Özgülden geliyor ve baskısı yapılacak olan kitabın tüm masraflarını üstleniyor. Devamın da, Korkut İlçe Belediye Başkanı Sayın; Haşim Arık ‘ta Sayılganın evine giderek sürpriz bir ziyaret ziyarette bulunuyor. Sayın; Haşim Arık ‘‘Lale’ figürlü bir tablo hediye edip aynı şekilde yeni çıkacak olan kitabı için bir destek sözü de kendisi veriyor.Yoğun çalışma sonrası ‘’Mahiye Evindar Sayılgan’a’’ Kitabının çıkarılması için gerekli yayınevi ile görüşmeler yapılarak, beklenen günün gelmesiyle Saylgan’ın ‘’ Bütün şiirleri ’’BAYRAM ŞEKERİ ismiyle, basılıp okuyucularıyla buluşuyor…

Kitap çıktıktan sonra, kendi beldesinde kendi imkanları ile duygularını yansıttığı şiir kitabını oluşturmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Altınova Belediye Başkanı sayın; Mehmet Suat Özgül de şunları söylüyor: “Kardeşimizin gayreti diğer insanlara da örnek olur. Mahiye gibi okula hiç gitmeden kendi imkanlarıyla okumayı öğrenip şiir yazan kardeşimizi gönülden tebrik ediyoruz. Biz mahiyenin kitaplarını okurlarla buluşturacağız. Kitapları belediyenin kütüphanesine bırakacağız ve beldemizde ki okullara hediye edeceğiz.
Burada ki amaç kitabın okunması ve okuyucularla buluşmasıdır. Beldemizde bu duyarlılığı gösteren birçok vatandaşımız var ve özellikle beldemizden bir kardeşimizin imkansızı başararak böyle bir girişimi bizler için onur verici ve takdir edicidir. Biz kardeşimizin kitabını okuyacağız ve okunması için elimizden geleni yapacağız diyerek sözlerini ve teşekkürlerini sunar.

Sevgili Evindar ile, telefonda konuşuyor vakit buldukça sosyal medyada yazışıyoruz.
Son Nokta: ‘’Mahiye Evindar Sayılgan’ın’’ kardeşimin bir mesajı var siz değerli okurlarımıza.
Özel bir şeyler talep etmiyorum. Şair değilim fakat duygu insanıyım. Yüreğimdekileri harmanlayıp yazmaya çalışıyorum. Ve sadece kitabımın okuyuculara ulaşmasını istiyorum. Emeğimi duygumu, düşüncemi, destekleyen bu duyarlılığı gösterip adını sayamadığım herkese canı gönülden çok teşekkür ediyorum.” Beden engeli hiçbir şeye engel değil önemli olan engelleri aşmak” diyorum.

Değerli okurlar, yazarken ve okurken bir çırpıda olmuş bitmiş gibi görünen resim karesinin ardında esasında, bebeklikten çocukluğa ve yetişkinliğe varan derin bir yaşam ciddi zorlu süreç yer almaktadır. Evindar kendi duygularını yazarken farkında olmadan Sosyal bir farkındalık meydana getirmiş oldu. Üretmek ciddi iştir son konuşmamız da, Evindar yeni bir öykü kitabı yazmaya başladığını da, paylaştı. Heyecanla seni bekliyor olacağız kıymetli kardeşim.Sevgiler ve emekler paylaşıldıkça çoğalır değer kazanır.

Saygılarımla,
Elif Satı KALAYCIOĞLU