Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Türkiye’de bulunan 40 bakım merkezinden biri olan Özel Sivas Engelliler Bakım Merkezi…

Türkiye’de bulunan 40 bakım merkezinden biri olan Özel Sivas Engelliler Bakım Merkezi, 96 engellinin sıcak yuva özlemine son verdi.

Yaşları 13 ile 81 arasında değişin zihinsel, bedensel ve ruhsal engelliler yatılı olarak kaldıkları merkezde aile sıcaklığını yaşıyor. Bu merkez sayesinde hayata yeniden tutunan engelliler, örgü örüyor, okuma yazma öğreniyor ve el sanatlarıyla ilgileniyor.

Devlet desteği ve denetiminde kurulan Özel Sivas Engelliler Bakım Merkezi, Türkiye’de bulunan 40 merkez arasından 10. olma özelliğini taşıyor. Sürekli gözetim altında olması gereken ya da evde bakımı mümkün olmayan 96 zihinsel ve bedensel engelli burada hayata tutunuyor. Bedensel, zihinsel ve ruhsal hastaların bulunduğu bakım merkezinde Sivas’ın yanı sıra Trabzon, İstanbul, Çorum, Tokat ve Kayseri başta olmak üzere farklı illerden de hasta barınıyor.

Birbirinden farklı 96 hayat hikayesini kucaklayan merkezin en genci 13 yaşındaki Esra Kale, en yaşlısı ise 81 yaşındaki Mustafa Kemal Kuru. Gençliğinde keman çalarak hayatını kazanan Kasım Ülger ve oğlu Güven Ülger de bu çatı altında hayata tutunanlardan. Hafik ilçesi Emre köyünün eski muhtarı Mustafa Kemal Kuru ve Sivas’ın köylerinden getirilerek hayata bakım merkezinde yeniden tutunan bedensel engelli Hayriye-Emine Yıldırım kardeşler de burada yaşıyor. Üvey babası tarafından zorla dilendiricilik yaptırılan bedensel engelli Hatice Avcı’nın Sosyal Hizmetler tarafından merkezde bakımı üstlendi. Bakım merkezinde engelliler örgü örüyor, okuma yazma ve el sanatlarının yanı sıra beden eğitimi öğretmeni gözetiminde spor yapıyor. Merkezde bulunan hastalara zaman zaman hasta bakıcı Yasin Yıldırım, org çalarak müzik ziyafeti veriyor.

Engelliler Bakım Merkezi, devlet desteğiyle 96 kişiye yuva olmanın yanı sıra, hasta bakıcısından sağlık memuruna, güvenlik elemanından sosyal hizmet uzmanına kadar 42 kişiye de istihdam sağlıyor. Merkezin sorumlu Müdürü Nuran Karahan, buraya kabul ettikleri hastaların yakınlarından hiçbir para talepleri olmadığını belirterek, bütün masrafların devlet tarafından karşılandığını ifade etti. Karahan, merkez çalışanlarının tek amacının hastalara mutluluk dağıtmak olduğunu anlatarak, çalışanlar ile merkezde barındırılan hastaların kalabalık bir aile olduğunu söyledi.

Zaman

Bir yanıt yazın