Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Engelli Sinem'e Komşu Engeli

Engelli Sinem’e Komşu Engeli

İzmir’de Taşındıkları Zemin Kattaki Dairelerinden Akülü Sandalyesiyle Rahat Çıkabilmek İçin 4 Basamaklı Merdivenlerine Yaptırdıkları…..

İZMİR’de taşındıkları zemin kattaki dairelerinden akülü sandalyesiyle rahat çıkabilmek için 4 basamaklı merdivenlerine yaptırdıkları rampa, apartman sakinlerinin şikayeti üzerine söktürülen spastik engelli Sinem Moran (30) isyan ediyor

Genç kız, ”Engellilerin hakları, kanunu var. Elbette bu rampa yasalar sayesinde yerine konulacak, ben de ev hapsinden kurtulacağım.

İZMİR’de taşındıkları zemin kattaki dairelerinden akülü sandalyesiyle rahat çıkabilmek için 4 basamaklı merdivenlerine yaptırdıkları rampa, apartman sakinlerinin şikayeti üzerine söktürülen spastik engelli Sinem Moran (30) yaşamının en kötü günlerini yaşıyor. Komşularının tepkisine ve anlayışsızlığına isyan eden genç kız, ”Engellilerin hakları, kanunu var. Elbette bu rampa yasalar sayesinde yerine konulacak, ben de ev hapsinden kurtulacağım. Ama bu yapılanlar vicdansızlık’ dedi.

 

İzmirli Mehmet Rıfat Moran (69) ile eşi Nermin Moran (64) spastik engelli kızları Sinem’i yıllarca sırtlarında taşıdı, okula, gezmeye, doktora götürdü. Sahip oldukları daire üçüncü katta olmasına karşın gençlikleri sayesinde Sinem’i kucaklarında yıllarca taşıyan Moran çifti, yaşlılıkla birlikte hastalıkların ortaya çıkmasıyla zorlanmaya başladı ve zemin katta bir ev sahibi olmaya karar verdi. Böyle bir evde Sinem’in sokağa akülü arabasıyla daha rahat çıkıp dolaşabileceğini, tedavisini sürdürüp ihtiyaçlarını daha rahat karşılayabileceğini düşünen Moran çifti Balçova Hale Sokak’taki Umut Apartmanı’nın zemin katını satın aldı, 3 ay önce de yerleşti. Moran çifti, 8 daireli apartmanın girişindeki 4 basamaklı merdivene, üzerine kaymayı engelleyen paspas da koydukları yaklaşık üç metrelik bir rampa, yürüyenlerin tutunabileceği kolluk yaptırdı. Baba Moran, yasaların Sinem’in akülü arabasıyla sokağa çıkmasını sağlayacak rampayı yapma hakkı tanıdığını öne sürerken, merdiven bakamaklarının üzeri rampayla kapatılan apartman sakinleri engelli komşularının tasarrufuna tepki gösterdi. Moranlar’ın komşuları, kendilerinden izin alınmadan, habersiz, apartmanın içindeki basamakların rampa ile örtüldüğünü önü sürerek Balçova Belediyesi’ne şikayet dilekçesi verdi, kaldırılmasını istedi. Rampa nedeniyle Moranlar ile komşular arasındaki diyalog tamamen koparken, Mehmet Rıfat Moran, ”Bazı komşularımız bu rampaya karşı çıkmadı, hatta memnun oldu. Ama bazıları da rahatsız oldu, herkesi kışkırtıp bu rampanın kaldırılması için belediyeye şikayette bulundular. Rampayı herkes kolaylıkla kullanabilirdi ama tepki gösterildi. Belediye yetkilileri, apartman sakinlerinin rızası olmadığı için kaldırmamızı istediler. Şimdi rapma evde, salonda duruyor. Konunun çözümü için İzmir İl İnsan Hakları Kurulu’na başvurduk. Önümüzdeki günlerde bir komisyon gelip, incelemede bulunacak. Biz bu rampayı Mülkiyet Kanunu’nda engelli maliklere bu hakkı veren yasaya dayanarak yaptırdık. Üç kızım var, biri öğretmen. O da ben de araştırdık, yasaları biliyoruz. Bunu yapmak hakkımız. Şimdi yetkililer eliyle bu rampanın yerine konulmasını bekliyoruz. Ama kızım eve mahkum oldu. 2.5 aydır hapis hayatı yaşıyor. Böyle komşuluk olmaz. Bu apartmanda biz gelinceye kadar yönetici yokmuş, bu rapmayı yaptırdıktan sonra usulsüz olaraz yönetim belirlemişler. Bize niye toplantıya gelmiyorsunuz, diyorlar. Daire sahiplerini de bunlardan haberi yok, usulsüz bir yönetim toplantısına niye katılalım ki’ diye konuştu.

Moranlar’ın karşı komşusu Sezer Evginer, engellilere karşı olmadıklarını, bir gün kendilerinin başına da benzer şeyler gelebileceğini belirterek, ”Bende de nefes darlığı var, üst kata bile çıkamıyorum. Ama bu insanlar hiçbir bilgi verme, izin alma gibi girişimde bulunmadan merdiveni rampayla kapattılar. Bizi tehdit ettiler, ‘her yerde tanıdığımız var’ dediler. Onlara balkonlarında bir düzenleme yaparak kızlarına bir yol yapmalarını önerdik, karşı çıktılar. İş mehkemelik olursa, orada da şitayetçi olacağız’ dedi.

Öte yandan babasının yaptırdığı rampayla kavuştuğu özgürlüğünü, komşu muhalegetiyle kaybeden spastik engelli Sinem Moran, güç bela yürüteçle birkaç adım atabilirken, salondaki rampaya yaşlı gözlerle bakıyor. Bu olayların ardından sağlığının daha da bozulduğunu, kasılmalarının çok arttığını, fizik tedaviye gidemediğini belirten Sinem Moran, şunları söyledi:

”Kimsenin bana acımasını istemiyorum. Ben, bana yasaların verdiği hakları kullanmak istiyorum. 2.5 aydır hapis hayatı yaşıyorum. Sosyal hayatım, özel hayatım kalmadı. Rampa olmadığı için benim gibi engelli arkadaşlarım da evime, ziyarete gelemiyorlar. Maalesef bu insanlara komşum bile diyemiyorum. Ben özgür olmak istiyorum, özgür insanlar ne yapmak istiyorsa onları yapmak istiyorum ama şimdi kapı dışarı çıkamıyorum.’

TARTIŞMA BÜYÜK

Bu arada Moranlar’a röportaj için giden DHA muhabirleri kendilerini söz düellosunun ortasında buldu. DHA muhabirleri balkondaki baba Moran’a görüşme isteklerini iletirken, bina önüne çıkan bazı apartman sakinleri ile Moranlar arasında tartışma çıktı. Karşılıklı sataşma ve suçlamalar yapıldı.

Bir yanıt yazın