Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Fedakâr öğretmenin hayatı öğrencisi için değişti

Fedakâr öğretmenin hayatı öğrencisi için değişti

Emekli olmayı düşünürken sınıfına görme engelli bir öğrencinin gelmesiyle tüm planlarını değiştiren öğretmen Fatma Turan, ona eğitim…

Emekli olmayı düşünürken sınıfına görme engelli bir öğrencinin gelmesiyle tüm planlarını değiştiren öğretmen Fatma Turan, ona eğitim verebilmek için emekli olmaktan vazgeçti ve kabartma yazı (Braille alfabesi) öğrendi

Fatma Turan 60 yaşında… Öğretmen… Hem de İstanbul Maltepe’de Güzin Dinçkök İlköğretim Okulu’nun en kıdemli öğretmenlerinden… Doğu ve Güneydoğu’nun çeşitli illerinde öğretmenlik yapmış, emekliliğe hak kazanmış. Ancak 2 yıl önce görme engelli bir öğrencinin; Muhammet Salih Efe’nin sınıfına kaydolmasıyla tüm planlarını değiştirmek zoruda kalmış.

Üç kardeşini kaybetmiş

Dördüz olarak dünyaya gelen ve üç kardeşini kaybeden Muhammet Salih Efe’nin gözleri, erken doğum nedeniyle görmüyor. 2008’de Güzin Dinçkök İlköğretim Okulu’nda Fatma Turan’ın sınıfında eğitime başlamış.

Ancak diğer 25 öğrencisine eğitim verirken Salih’le ilgilenemediğini fark eden Fatma öğretmen, engelli çocuğun yazılarını da okuyamamaktan rahatsız olmuş. Salih’in ödevlerini kontrol edemeyen, ders notu veremeyen tecrübeli öğretmen, çocukla iletişim kurabilmek için kabartma yazısı yani Braille alfabesini öğrenmeye karar vermiş. Parıltı Derneği’ne başvuran Fatma öğretmen, okula gelen gönüllülerin yardımıyla 3 ay içinde Braille alfabesini öğrenmiş.

Muhammet Salih’e de kabartma yazısını kullanarak okuma yazmayı öğreten Fatma öğretmen, 1 ve 2. sınıfların ardında 3. sınıfı da okutmaya karar vermiş. Muhammet Salih de bu emeklerin karşılığını vermiş; artık okula ilk başladığı günlerdeki içine kapanıklığını aşmış, arkadaşlarıyla oyunlar oynuyor.

Fatma Turan, duygularını şu sözlerle aktarıyor: “Tüm planlarımı 5 yıl erteledim. Şimdi bu sınıfta diğer öğrencilerim gibi o da derslere katılıyor ve gelecek için çok umut vaat ediyor.”

BRAILLE ALFABESİ

Braille alfabesi veya Körler alfabesi; 1821 yılında Louis Braille tarafından geliştirilmiş görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemidir. İki kolon taşıyan dikdörtgen düzen üzerine dizilmiş altı kabartılmış noktadan oluşur. Her iki kolonda üçer nokta bulunur. Noktalardan her biri altmışdört farklı kombinasyondan birini oluşturması için farklı şekillerde dizilir.

Bir yanıt yazın