Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Görme engelliler nasıl oy kullanacak?

Görme engelliler nasıl oy kullanacak?

200 bin görme engelli kendilerini de yakından ilgilendiren anayasa değişikliği paketini oylamasın mı?

Bu aslında bir soru değil tepki. Çünkü oy pusulalarında “evet” veya “hayır” yazılarının altında kabartma yok. Yani görme engelli yardım almadan oy kullanamayacak. Bu duruma en tepkili isim de iktidar partisinin içinden biri İstanbul Milletvekili Lokman Ayva. Hem, Yüksek Seçim Kurulu hem de AK Parti nezdinde mücadele veriyor.

Engellilere pozitif ayrımcılık getirdiğini de iddia eden bir paket, 12 Eylül’de halk tarafından oylanacak.

Ama o oylamaya çok sayıda engelli katılamayacak. Katılanlarsa bir başkasının yardımına muhtaç kalacak.

Nedeni, oy pusululalarında onlar için bir düzenleme yapılmaması.

“Evet”, “hayır” kabartmaları konulmaması. Buna ilk tepki de yine AK Parti’nin içinden.

Türkiye’de yaklaşık 450 bin görme engelli var. Bunların 200 bin kadarı 18 yaşının üstünde, yani oy kullanabilir durumda.

Ama bu engelli tablo karşısında pek çoğu oy kullanmıyor.

Altı Nokta Körler Derneği’ne göre, sadece “evet” ya da “hayır” oyu kullanılacak 12 Eylül referandumu iyi bir fırsattı düzenleme yapmak için.

En kolayı, ama yapılmadı. Bir kabartma konulamadı pusululara.

AK Parti Milletvekili Lokman Ayva bu durumu hem YSK’ya hem de partisine sordu. Ama sonuç alamadı. Yetki kimde anlaşılamadı.

Sadece soru önergesi de değil.

Üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne de başvurdu Lokman Ayva.

Seçimleri izlemek için Türkiye’ye de gelecek yabancı gözlemci komitenin, listesine, “engellilerle ilgili düzenlemeler yapılmış mı?” maddesini koymasını istedi.

Bir yanıt yazın