Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

TopchaIr: Fransız girişimcilerin hayata geçirdiği Topchair, merdivene çıkabilen bir tekerlekli sandalye. İki motorlu bir tasarıma sahip olan modelde 4 tekerlek ve bir paletli sistem yer alıyor. Düz yolda gidilirken tekerlekler hareket ediyor. Merdivene gelindiğinde ise lazer sensörler basamakların yüksekliğini algılıyor ve buna göre paletlerin açısını ayarlıyor. Engelli birey ise kontrol kolunu hareket ettirerek merdivenden kolaylıkla çıkabiliyor.

SeeIng AI: Microsoft’un geliştirdiği bir yapay zekâ uygulaması. Akıllı telefonların kameralarını tutuldu noktayı sesli olarak anlatıyor. Yazılar, para miktarları ve renkleri görme engellilere söylüyor. Karşısındaki kişilerin yaş tahmini de paylaşılan bilgiler arasında.

Orcam: Dünyanın en büyük işlemci üreticilerden Intel’in 15 milyar dolara satın aldığı Mobileye çatısı altında geliştirilen ‘Orcam’, parmak büyüklüğünde bir kamera. Bu kamera tüm gözlüklerin çerçevelerine mıknatısla monte ediliyor. Cihaz çalıştırıldığında, tutulan kağıttaki yazıları üzerindeki hoparlör aracılığıyla okuyor ve görme engellilerin karşılaştıkları cisimleri betimliyor.

EyeNavIgator: Yerli teknoloji şirketi Smarttek’in geliştirdiği EyeNavigator, ellerini kullanamayan engellilerin göz hareketleriyle bilgisayar kullanabilmesini sağlıyor. Kısa bir kalibrasyondan sonra mouse imlecini ekranda göz hareketleriyle hareket ettirebilmek mümkün. Bu sayede yazı yazılabiliyor ve web siteleri ziyaret edilebiliyor.

WeWalk: Gençleri sosyal inovasyon amaçlı eğiten YGA bünyesinde geliştirilen akıllı baston WeWalk, üzerindeki sensörler sayesinde görme engellileri yönlendiriyor.

AbIlIsense: Sesleri, işitme engellilerin anlayacağı görsel uyarılara çeviriyor.

Trelens: İşitme engelli bireyler düşünülerek tasarlanan bir akıllı gözlük. Bekir Kurt ve Ömer Demirci tarafından hayata geçirilen Trelens, çevredeki sesleri ve konuşmaları anlayarak, gözlük ekranından okunabilmesini sağlıyor.

SesgorItma: TÜBİTAK ödüllü lise öğrencisi Arda Mavi tarafından geliştirilen Sesgoritma, işaret dilini konuşma diline çevirerek duyma engelli bireylerin iletişimini kolaylaştırıyor.

AXS Map: Online harita uygulaması AXS Map, bina ve mekanların engelli erişimine uygunluğu üzerinden oylanmasına olanak sağlıyor ve bu bilgileri herkesin erişimine açıyor.

Neatebox: Engelli bireyin ışıklara geldiğini algılayarak karşıdan karşıya geçme butonuna otomatik olarak basılmasını sağlayan uygulama. Aynı zamanda bireylerin sosyalleşmesini sağlamak amacıyla mekanların erişilebilirliğini de değerlendiriyor.

VL2 Storybook: İşitme engelli çocukların hikayeleri hem izlemesine hem de okumasına olanak tanırken, aynı zamanda işaret dilini öğrenmelerini de sağlıyor.

HAYATLA ARALARINDAKİ MESAFE KAPANIYOR

KONFERANSIN ana konuşmacısı olan Microsoft’ta yazılım mühendisi olarak çalışan görme engelli Saqib Shaikh, teknolojinin engelli bireylerin hayatla aralarındaki mesafeyi kapattığını anlattı. Shaikh, “Özellikle yapay zekânın gelişimi bu anlamda bizlere çok çeşitli ve yeni fırsatlar sunuyor. Hepimizin cep telefonlarında kullanılan dokunmatik ekran teknolojisi bundan yıllar önce aslında engelli bir bireyin yaşadığı sorunlara çözüm üretmek için geliştirildi ve bugün hepimizin hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldi” diye konuştu.