Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

50 Bin Gaziye Müjde

50 Bin Gaziye Müjde

50 Bin Gaziye Müjde Anayasa Paketi referandumdan geçerse, 50 binden fazla gazi ile şehit ailesine kamuda kontenjan açılacak.

12 Eylül’de yapılacak referandumda “evet” çıkarsa, sayıları 50 bini aşan gazi ile şehit ailesi ve çocuklarına iş kapısı açılacak. Paket ile malulgazi, şehit ailelerine yönelik tedbirler Anayasa’nın “eşitlik ilkesine” aykırı sayılmayacak. Devlet Personel Başkanlığı, kamunun her birimine engelli, mahkûm çalıştırma zorunluluğu gibi gazi ve şehit ailelerine de kontenjanı açacak. Anayasa paketi, sosyal hayatta reform niteliğinde düzenlemeler içeriyor. Paketle, pozitif ayırımcılık uygulanacak alanlar genişletiliyor. Bunların başında kadınlar, engelliler, gaziler ve şehit yakınları geliyor.

GAZİYE KONTENJAN

Gazi ve şehit yakınlarına tanınan sosyal ve ekonomik hakların kapsamı da genişletilerek, pozitif ayırımcılık öngörülüyor. “Çocuklar, yaşlılar, engelliler gibi özel surette korunması gerekenler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz” hükmü gazi ve şehit yakınları için de geçerli olacak. Bu kesimlere yasalarla tanınacak yeni hakların, eşitlik ilkesine takılarak iptal edilmesi olasılığı kalkacak. Böylece işyerlerinde, engelliler gibi gaziler ve şehit yakınlarına pozitif ayırımcılık uygulanacak. Personel Daire Başkanlığı’nca belirlenecek kontenjan kapsamında istihdam yaratma zorunluluğu getirilecek. Anayasa paketinde öngörülen bu adım öncesi Personel Daire Başkanlığı da kolları sıvadı. Kamu kurumlarının yanısıra özel sektöre de gazi, şehit yakını çalıştırma zorunluluğu getirilecek. Türkiye İş Kurumu da bu konuda aktif rol üstlenecek.

ÜNİVERSİTE YOLU AÇIK

Anayasa paketi ile birlikte şehit aileleri ve gazilere yönelik pozitif ayrımcılık içeren konuların yargıya taşınmasının yolu kapanmış olacak. Örneğin, geçtiğimiz yıllarda Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’ne gazi ve şehit yakını 12 öğrenci kontenjanı ayrıldı. Ancak, bir kişinin konuyu yargıya taşımasının ardından bu uygulama kesintiye uğradı. Yeni düzenleme ile üniversitelerde de kontenjan kapısı aralanacak.

Bir yanıt yazın