Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Sanal ortamda görme engellilere Kur'an kursu

Sanal ortamda görme engellilere Kur’an kursu

İnternette oluşturulan sesli sohbet odasında bir araya gelen 25 görme engelli, görme engelli bir din görevlisinin sanal ortamda…

İnternette oluşturulan sesli sohbet odasında bir araya gelen 25 görme engelli, görme engelli bir din görevlisinin sanal ortamda verdiği kursla Kuranı Kerim okumayı öğrendi.

Kahramanmaraş Müftülüğünde çalışan görme engelli Rıdvan Cinkara, kabartma yazılı Kuranı Kerim gönderdiği görme engellilere, internette ‘Team Talk’ adlı programla oluşturulan sesli sohbet odasında verdiği kursla Kuranı Kerim öğretti.

İki aylık bir sürede haftada iki gün eğitim verilen kursa, Türkiye’nin değişik yerlerinde yaşayan 25 görme engelli katıldı.

Tokat Müftülüğünce düzenlenen görme engelliler için Kuranı Kerim kursu için eğitmen olarak kente gelen Rıdvan Cinkara, yaptığı açıklamada, bu sohbet odasını elektronik posta sistemiyle oluşturduklarını söyledi.

Kursa katılmak isteyenlerin verdikleri adreslere elektronik posta attığını ifade eden Cinkara, şunları kaydetti:

”Kursa katılmak isteyenler bize ileti gönderdiler. Biz onların adreslerine kabartma yazılı Kuranı Kerimleri gönderdik. Kursun tarihini de elektronik postalarla bildirdik.

Kursa katılan görme engelli arkadaşlarımızın bilgisayarlarına gerekli işlemler yapıldı. Haftanın belirlenen iki günü kurs verdik. İki ay kesintisiz sürdü.

Haftada üç saatlik bir eğitim verdik.”

Kursun başlangıcında tereddütleri olduğunu ifade eden Cinkara, ”Şunu kestiremiyordum, ‘Bu kurs başlar acaba biter mi?’ diye endişem vardı.

Bir iki hafta arkadaşların azmini görünce bu işin olacağına kanaat getirdik” dedi.

Kursa 25 kişinin katıldığını kaydeden Cinkara, ”Kursumuza katılan bayanlar da vardı. Herkes evlerinden katıldı. Odamızı herkes aynı anda kullanabiliyordu” diye konuştu.

Cinkara, bunun görme engelliler için Türkiye’de bu şekilde gerçekleştirilen ilk kurs olduğunu sözlerine ekledi.

Kursta Kur’an-ı Kerim okumayı öğrenen Kamuran Sezer ise Kuranı Kerim öğrendikleri sesli sohbet odasından yaptığı açıklamada, görme engelliler olarak ”www.gonulteli.com” sohbet odasında çeşitli kültürel faaliyetlerde bulunmak üzere toplandıklarını ifade etti.

Sohbet odasında ne tür faaliyetler yapabilecekleri konusunda konuşmalar yaptıklarını belirten Sezer, şunları söyledi:

”Bu konuşmalarımızda benim bir isteğim vardı. Kabartma yazılı Kuran’a ihtiyacımı söyledim. Dostlarımdan birisi bana gönderdi.

Odadaki arkadaşlardan talepte bulunduk. Rıdvan hocamızı ayarladılar. Bizi odada topladılar. Haftanın belirli saat ve günlerinde derslerimize başladık.

Aksatmadan derslerimizi bitirdik. Pekiştirme ve yeni talebe yetiştirmek üzere derslerimizin devam edeceği taahhüdünü aldık.”

Sohbet odasının görme engelli yöneticisi Hasan Elmas da kursu 3 Mart tarihinde açtıklarını anlattı. Kursu sohbet esnasında gelen talep üzerine açtıklarını ifade eden Elmas, şöyle devam etti:

”Biz 3 yıl önce bir fikrimiz vardı, görme engellileri sesli ortamda bir araya getirmek istiyorduk. Ama bu yıl içinde faaliyete geçmiş oldu sohbet odamız.

Google üzerinden mail grubu oluşturduk. Sonra çevremizdeki insanların maillerini bu grubumuza ekledik.

Oradan duyurular yaparak sohbet odamıza davet ettik. Kursumuz sohbet odamızda devam etti.”

Bir yanıt yazın