Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Mardin’de kültürel mirasın korunması kapsamında Sakatlar Derneği’nin hazırladığı telkari projesi işsiz engelli gençler için umut oldu.

            Avrupa Birliği’nden destek gören proje hakkında bilgi veren Mardin Sakatlar Derneği Başkanı Hasan Anuk, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, Mardin tarihi kadar eski bir el sanatı olan ‘telkariyi’ canlandıracakları için kendilerini şanslı hissettiklerini söyledi. Mardin’in tarihi ve kültürel miras açısından ayrıcalıklı bir konuma sahip olduğunu ifade eden Anuk, “Özellikle son yıllarda yoğunlaşan kültürel turizm sayesinde, her sene yaklaşık 500 bin yerli ve yabancı turist Mardin’i ziyaret etmektedir. Ancak Mardin’deki geleneksel el sanatlarının gelişmesi, kültür ve inanç turizminin gelişmesine paralel olmamıştır. Turistlere çoğunlukla yurt içinden veya dışından gelen standartlaşmış el sanatı örnekleri sunulmaktadır. Mardin denilince akla ilk gelen, yaklaşık 3 bin yıldan beri yapılan ‘telkari el işçiliği’ sanatı gelmektedir.” dedi.

 

TELKARİ PROJESİ

 

            Telkari el işçiliğinin geliştirilmesi projesinin amacının, telkari ürün gamını, proje sayesinde geliştirilecek yeni tasarımlar ve yetiştirilecek elemanlar sayesinde genişleterek, telkari el işçiliğinin Mardin’e dönmesini sağlamak olduğunu anlatan Anuk, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Derneğimiz ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu arasında 25 Mayıs 2006 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren hibe sözleşmesi devam ediyor. Bu proje kapsamında özürlüleri eğiterek birer telkari ustası haline getiriyoruz. Hem meslek öğreniyor hem de para kazanıyorlar. Ayda 30 kg telkari üretimi yapıyoruz. Ürettiğimiz birçok telkari ürünlerini de Avrupa’ya pazarlıyoruz.”

            Anuk’un verdiği bilgiye göre, başlatılan proje faaliyetleri kapsamında, 20’şer kişilik 2 grup kursiyer, gümüş telkari işleme konularında eğitilirken tasarımcılar tarafından yeni ve özgün tasarımlar oluşturulacak. Tasarım ve ürünlerin tanıtımı gerek internet vasıtasıyla gerekse dernek tarafından açılacak gümüş işçiliği mağazası vasıtasıyla kitlelere tanıtılacak. 

Diyarbakır Söz

Bir yanıt yazın