Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Türkiye İş Kurumu ile Beyaz Baston Görmeyenler Derneği’nce, görme engelliler için Erzurum’da bilgisayar kursu açıldı. Kursta bilgisayar kullanmasını öğrenen engelliler, MSN’de chat yaparak arkadaşlarıyla iletişim kurabiliyorlar.Görme engelli Yusuf Budak, özel bir program sayesinde bilgisayarda yapılan her işlemi duyabildiklerini belirterek, “Bilgisayarı kullanmasını öğrenen kursiyerler de internette sörf yapıyor, sohbet için chat programları kullanıyor. Böylece kendi içlerine kapanmak yerine dünyayı tanımaya çalışıyorlar” diye konuştu.

KURS 45 GÜN SÜRECEK

Beyaz Baston Görmeyenler Derneği ve Türkiye İş Kurumu tarafından yaklaşık bir ay önce bilgisayar işletmenliği kursu açıldı. Görme engellileri iş sahibi edindirmek amacıyla açılan kursa katılanlara günlük 15’er lira ödeme yapılıyor. 10’ar kişilik sınıflar halinde 3 dönem halinde yapılan kursun ilk etabına katılan 10 görme engelli, haftanın 6 günü 5’er saat bilgisayar eğitimi alıyor. Yaklaşık 45 gün sürecek kursta görme engellilere, standart bir bilgisayara yüklenebilen ekran okuyucu sistemi sayesinde yapılan her işlemi duyarak bilgisayar kullanan kursiyerlere, Microsoft Word, Microsoft Excel, Power Point, internet, Photoshop ve temel bilgisayar eğitimi veriliyor. Kurs sonrası Halk Eğitim Müdürlüğü’nce yapılan sınavı kazanarak bilgisayar işletmeni sertifikası alacak olan engeliler, böylece iş bulma imkanına kavuşacak.

MSN’DE CHAT YAPIYORLAR

Kursa katılan görme engelli Yusuf Budak, teorik ve pratik olarak işlenen derslerle görme engellilerin farklı dünyaları keşfettiğini söyledi. Engellilerin genelde içine kapanık olduğunu kaydeden Budak, “Derslerde bilgisayarla ilgili temel bilgileri verdikten sonra uygulama yaptırıyorum. Hepsi de çok başarılılar. Şimdiye kadar sadece ailesini ve yakın çevresini tanıyan engelli öğrenciler, kursla birlikte internetle tanıştılar. İnternette siteleri geziyor, MSN’de chat yaparak arkadaşlarıyla iletişim kuruyorlar. Belki ileride kız arkadaşlarıyla da chat yaparak duygularını paylaşacaklar” diye konuştu.

ARKADAŞLARIMIZLA SOHBET EDİYORUZ

Kursla birlikte bilgisayar kullanımını öğrendiğini anlatan kursiyerlerden Ahmet Nursoy, “Kurs sonrası alacağımız sertifikayla yeni bir iş imkanına sahip olacağız. Artık interneti kullanabiliyor, chat’te arkadaşlarımızla sohbet ediyoruz. İnternet kullanımı ucuz olduğu için de fazla para harcamıyoruz” şeklinde konuştu.

Haberciniz

Bir yanıt yazın