Son Yazılar

OKB’nin Tedavisi: İlaçlar ve Psikoterapi Seçenekleri 2024 Mart evde bakım aylıkları ödemeleri ! Engelli Bireylerin Gelecek Endişeleri ve Umutları Engelli Dostu Mekanlar Nasıl Olmalı? Engellilere Uygun Şehir Planlaması: Merdivenli Alanlarda İyileştirmeler Rüyada Tekerlekli Sandalye Görmek Ne Anlama Gelir? Medyum Okşan Şizofreni Belirtileri: Farkındalık ve Destek Ayrık Omurga Hastalığı: Spina Bifida Omurilik felci tedavisinde Epidural Stimulation
Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Görme engellilere istihdam eğitimi

Görme engellilere istihdam eğitimi

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarda “sakatlık oranı en az yüzde 40” olan özürlü öğretmen, memur ve hizmetli alımı yapılacağının açıklanmasının…

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarda “sakatlık oranı en az yüzde 40” olan özürlü öğretmen, memur ve hizmetli alımı yapılacağının açıklanmasının ardından Erzurum’da harekete geçildi. Memur alımları çerçevesinde Erzurum’dan da 92 kişinin istihdam edileceği belirtilirken, Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği, şimdiden kollarını sıvadı.

27 Haziran’da yapılacak sınav öncesinde Erzurum’daki görme engelli üyelerini eğitim kampına alan Beyaz Baston Derneği, adaylara genel kültür, Tarih, Matematik, Coğrafya ve lise müfredatlarına uygun eğitimler veriyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi mensubu eğitimcilerin gönüllü olarak katıldıkları dersler, dernek merkezinde işlenirken, eğitimlere şimdilik 20 görme engelli katılıyor.

SINAVA HAZIRLANIYORLAR

Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Başkanı Abdurrahim Kızıloğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın açacağı engelli memurluk sınavı için şimdiden harekete geçtiklerini söyledi. Sınava Erzurum’dan girecek olan memur adaylarının şansını artırmak ve istihdamlarını mümkün hale getirmek amacıyla ücretsiz eğitim programı hazırladıklarını kaydeden Kızıloğlu, “Sınavlara girecek olan görme engelli üyelerimize, dernek merkezimizde kurs veriyoruz. Bu kurslar sayesinde bilgilerini tazeleyecek olan üyelerimiz, sınavda alabilecekleri en yüksek puan için çaba gösterecekler.” diye konuştu.

//EĞİTİM GÖNÜLLÜ EĞİTİMCİLERCE VERİLİYOR

Söz konusu memur alımları çerçevesinde Erzurum’dan 92 kişinin istihdam edileceğine işaret eden Kızıloğlu, engellilerin istihdam edilebilmeleri için puan ön şartı bulunduğunu vurgulayarak, “Başlatmış olduğumuz ücretsiz eğitimlerle sınava girecek olan üyelerimizin yüksek puan almalarını hedefliyoruz. Milli Eğitim ve Atatürk Üniversitesi’ne mensup eğitimciler, hafta sonunda yürütülen programa gönüllü olarak katılıyorlar.” dedi. Memur adaylarına Tarih, Coğrfya, Matematik, Atatürk İlke ve İnkılâpları gibi konularda eğitim verdiklerini kaydeden Kızıloğlu, eğitimlerin, sınavın yapılacağı 27 Haziran tarihine kadar devam edeceğini dile getirdi. Şimdilik 20 görme engelli üyenin katıldığı eğitimlere yeni katılımlar beklediklerini söyleyen Kızıloğlu, bunun önemli bir fırsat olduğunu ifade ederek, görme engelli üyelere; eğitimlere katılma çağrısında bulundu.

ENGELLİLERE YÖNELİK 5 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM FIRSATI…

Memur alımı çerçevesinde bin öğretmen, 2 bin memur ve 2 bin hizmetli kadrosu ayrıldı. Öğretmen kadrosuna başvurabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinin (A) bendinde belirtilen genel şartlar aranıyor. Bu şartların yanı sıra, MEB Talim ve Terbiye Kurulunun kararı gereğince adayın mezuniyetinin, atanacağı alan öğretmenliğine uygun olması, eğitim fakültesi dışında bir fakülteden mezun olunmuşsa ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans veya pedagojik formasyon belgesi bulunması gerekiyor.

Öğretmenliğe ilk defa atanacakların, başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olması şartı da aranıyor.

Bakanlık, 2’şer bin memur ve hizmetli kadrosuna yapacağı atamalara ilişkin koşulları da belirledi. Buna göre, memur kadrosuna atanacakların en az yüksekokul, hizmetli kadrosuna atanacakların ise lise veya lise dengi mesleki ve teknik okul mezunu olması gerekiyor.

Hem öğretmen hem de memur ve hizmetli kadrosuna atanabilmek için “Özürlülük Ölçütü Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik”te belirtilen sağlık kurumlarından adayların alacağı raporun “Çalıştırılamayacağı İş Alanları” bölümünde “Çalışabilir” ifadesinin yer alması da isteniyor.

Bir yanıt yazın